МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ИНТЕЛИГЕНТНАТА ОТБРАНА И ПОЛИТИКАТА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ”

photo_48ПанЕвропа България, Институтът за културна дипломация, Берлин и Представителството на Европейската Комисия и със специалната подкрепа на НАТО  бяха организатори на международна конференция, озаглавена „ИНТЕЛИГЕНТНАТА ОТБРАНА И ПОЛИТИКАТА НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ: НОВИ СИНЕРГИИ ЗА ЕВРО – АТЛАНТИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ”. Проявата  бе проведена на 27 ноември 2013 г. в Представителството на Европейската Комисия, София.
На форума бяха дискутирани основните насоки в развитието на общата кибер-сигурност, нуждата от разширяване на НАТО на изток и югоизток, приносът на малките страни за общите отбранителни способности, както и възможностите за тяхната специализация в рамките на интелигентната отбрана.
В конференцията взеха участие дипломати, държавни служители, експерти, представители на неправителствени организации и на научните среди, които дискутираха множеството различни аспекти по темата.
Сред основните доклади бе и докладът на проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” на тема „Опитът на УНСС в развитието на идеята за интелигентна отбрана”. В него бяха представени усилията на университета в лицето на катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) да популяризират идеята за интелигентната отбрана и да работят за нейното практическо реализиране. Във форума взеха участие гл.ас. д-р Константин Пудин и студенти от специалности, водени от катедра „Национална и регионална сигурност” при УНСС.