Календар

!!!


 
май 2022
пн вт ср чт пт сб нд
 
Ден на труда и на международната работническа солидарност
Официален празник
май 1
Ден на труда и на международната работническа солидарност observed
Официален празник
май 2
Национален празник на Полша
Ден на конституцията
май 3
4
 
5
 
Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия
Официален празник
май 6
Гергьовден
Ден на овчари, пастири, млекари, военни
май 6
7
 
Ден на победата над фашизма
Европа отбелязва Деня на победата над фашизма. На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили.
май 8
Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
Червения кръст и Червения полумесец е създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на този ден през 1828 година. В средата на миналия век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. по негова инициатива била свикана конференцията, която даде началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.
май 8
Ден на Европа: празник на европейските общности
Русия чества Деня на победата. По случай годишнината от победата на Русия във Великата Отечествена война (1941-1945) по традиция на Червения площад в Москва се провежда Военен парад.
май 9
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
Национален празник на Норвегия
Ден на конституцията
май 17
18
 
19
 
20
 
Празник на УНСС
май 21
22
 
Професионален празник на Националната разузнавателна служба
Обявен със заповед на директора на Националната разузнавателна служба от 2006 г. Денят е годишнината от създаването на Българското външнополитическо разузнаване.
май 23
Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Официален празник
май 24
25
 
26
 
27
 
28
 
Създадена е катедра “Национална и регионална сигурност”
На тази дата през 1990 г. е създадена катедра “Национална и регионална сигурност” (до 1992 г. катедра “Икономика и управление на отбранителния комплекс”).
май 29
Международен ден на мироопазващите сили на ООН
През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва факта, какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.
май 29
Национален празник на Хърватска
Ден на Републиката, Ден на държавността
май 30
Професионален празник на военните духови оркестри
На този ден е създаден първият военен духов оркестър в България. Денят на военните духови оркестри е обявен със заповед на министъра на отбраната на 31 май 2001 г.
май 31
Международен ден на блондинките
Най-ярката, най-видимата и най-русокосата част от човечеството най-накрая намери своя дългоочакван и заслужен празник. Може би, защото правата на дамите-блондинки, както те гневно твърдят, са несправедливо стъпкани буквално по целия свят, светлата дата 31 май е обявен за Световен ден на блондинките.
май 31