Календар

!!!


 
април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
 
1
 
2
 
3
 
Свети Исидор – покровител на Интернет
Свети Исидор Севилски (560 – умира на 4 април 636 г.). Архиепископ е на Севиля над 30 години и се смята за един от най-великите учени от времето на ранното Средновековие. Всички исторически сведения за Испания, написани по време на Средновековието се основават, именно на неговите трудове. Свети Исидор се счита за покровител на ученици и студенти, а от 2003 г. папа Йоан Павел II официално го нарича: “Св. Исидор – покровител на компютърните потребители и интернет. Католическата църква го избира за покровител на интернет, заради факта, че World Wide Web е огромна съкровищница на човешкото познание, а той е автор на първия енциклопедия в човешката история. На 4 април празнуват своя професионален празник уеб девелопъри и разработчици. Този празник се отбелязва все още е неофициално, но всяка година става все по-популярен. Датата на деня създава асоциация за “404″ и допълнително съдейства за популяризирането на идеята – интернет професионалистите да празнува всяка година на днешния ден.
Apr 4
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
Ден на пострадалите от фашизма и войната
Международният ден на пострадалите от фашизма и войната е избран и обявен от международната федерация на борците от Съпротивата и пострадалите от фашизма. На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници. Денят е чества и като международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.
Apr 11
Mеждународен ден на авиацията и космонавтиката
На 12 Април целият свят празнува Деня на авиацията и космонавтиката (Space Probe Day). Това е специален ден – ден на триумфа на науката и всички онези, които сега работят в космическата индустрия.
Apr 12
13
 
14
 
15
 
16
 
Разпети петък
Apr 17
Велика събота
Apr 18
Великден
Apr 19
Велики понеделник
Apr 20
Професионален празник на военното контраразузнаване
Със заповед на началник-щаба на Българската войска от 21 април 1915 г. Военното контраразузнаване се обособява като самостоятелно звено. Празникът е обявен през 1996 г.
Apr 21
Международен ден на Земята
Днес – не е само голям и популярен, но наистина глобален празник – Ден на Земята (Earth Day), ден на общият ни уютен дом. Световен ден на Земята е основан през 1970 г. от сенатора на щатата Уисконсин на САЩ – Г. Нелсън (Gaylord Nelson). Оттогава всяка година се чества в много страни.
Apr 22
23
 
24
 
25
 
26
 
Създадена е специалност “Икономика на отбраната и сигурността”
На тази дата през 1990 г. е създадена специалност “Икономика на отбраната и сигурността” (до 1997 г. специалност “Икономика и управление на отбранителния комплекс”)
Apr 27
Международен ден за безопасност и култура на труда
Международната организация на труда (International Labour Organization, ILO) обяви датата 28 април като Световен ден за безопасност и култура на труда (World Day for Safety and Health at Work), за да привлекат световното внимание към важността на проблема, както и за начина, по който създаването и насърчаването на безопасността може да помогне за намаляване на годишната смъртност на работното място. За първи път този ден се чества през 2003 година.
Apr 28
29
 
Национален празник на Холандия
Ден на кралицата
Apr 30