Други български и международни празници

1 Януари 2012, Неделя –  Ден на Световното семейство; Международен ден на мира

26 Януари – Международен ден на митниците. През ноември 1952 г. влезе в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26-ти януари 1953 година в Брюксел, се проведе първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получи сегашното си име – Световната митническа организация (World Customs Organization). Участието са приели представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.

14 Февруари 2012, Вторник, Свети Валентин – Ден на влюбените. Възприема се, че на тази дата влюбените разкриват чувствата си един на друг и взаимно си правят признание в любов.

22 Февруари – Международен ден в подкрепа на жертвите на престъпления. На 22-ри февруари през 1990 година британското правителство издаде „Харта на жертвите на престъпността“ (Victim’s Charter: Statement of the Rights of Victims of Crime). От тогава, по целия цивилизован и демократичен свят неофициално се чества „Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления“.

1 Март 2012, Четвъртък – Баба Марта: Подаряват се мартеници! Празникът най-вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. На 1 март всичко живо – хора, дървета, животни трябва да се закичват с мартеници, направени в бял и червен цвят, за здраве и успех.

1 Март – Международен ден на гражданската защита. Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на гражданската защита (World Civil Defence Day). През 1931 г. по инициатива на няколко държави, френският генерал от медицинската служба Georges St-Paul е основал в Париж „Асоциация на Женевските зони“ – „зоните за сигурност“ за създаване чрез двустранни и многостранни споразумения на локални зони за сигурност във всички държави.

11 април – Ден на пострадалите от фашизма и войната. Международният ден на пострадалите от фашизма и войната е избран и обявен от международната федерация на борците от Съпротивата и пострадалите от фашизма. На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници. Денят е чества и като международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.
12 Април – Mеждународен ден на авиацията и космонавтиката. На 12 Април целият свят празнува Деня на авиацията и космонавтиката (Space Probe Day). Това е специален ден – ден на триумфа на науката и всички онези, които сега работят в космическата индустрия.

22 Април – Международен ден на Земята. Днес – не е само голям и популярен, но наистина глобален празник – Ден на Земята (Earth Day), ден на общият ни уютен дом. Световен ден на Земята е основан през 1970 г. от сенатора на щатата Уисконсин на САЩ – Г. Нелсън (Gaylord Nelson). Оттогава всяка година се чества в много страни.

28 Април – Международен ден за безопасност и култура на труда. Международната организация на труда (International Labour Organization, ILO) обяви датата 28 април като Световен ден за безопасност и култура на труда (World Day for Safety and Health at Work), за да привлекат световното внимание към важността на проблема, както и за начина, по който създаването и насърчаването на безопасността може да помогне за намаляване на годишната смъртност на работното място. За първи път този ден се чества през 2003 година.

8 Май 2012 – Европа отбелязва Деня на победата над фашизма. На 8 май 1945 г. Германия подписва акт за безусловна капитулация със Съюзническите сили.

8 Май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Червения кръст и Червения полумесец е създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на този ден през 1828 година. В средата на миналия век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. по негова инициатива била свикана конференцията, която даде началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.

9 Май 2012, Сряда – Ден на Европа: празник на европейските общности; Русия чества Деня на победата. По случай годишнината от победата на Русия във Великата Отечествена война (1941-1945) по традиция на Червения площад в Москва се провежда Военен парад.

29 Май – Международен ден на мироопазващите сили на ООН. През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва факта, какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.

31 Май – Международен ден на блондинките. Най-ярката, най-видимата и най-русокосата част от човечеството най-накрая намери своя дългоочакван и заслужен празник. Може би, защото правата на дамите-блондинки, както те гневно твърдят, са несправедливо стъпкани буквално по целия свят, светлата дата 31 май е обявен за Световен ден на блондинките.

1 Юни – Международен ден на детето. Ако природата днес подари топъл слънчев ден, тогава става двойно по-хубаво – защото в първият ден от лятото в много страни се празнува Международният Ден на детето (International Children’s Day). Този празник на много хора е познат като Международният ден за защита на децата.

20 Юни – Международен ден на бежанците. В продължение на много години, различните страни и региони, чествали дни и даже седмици, които са били посветени на бежанците. Един от най-известните е Ден на африканските бежанци, отбелязван в някои страни на 20 юни.

23 Юни 2012, Събота Ден на служителя в държавната администрация. Отбелязва се от 2003 г. с резолюция 57/277 на Общото събрание на ООН, приета на 20 декември 2002 г., за утвърждаване приноса на държавното управление в развитието на обществото. У нас е обявен с Решение 48 на Министерски съвет от 27 януари 2006 г.

2 Юли 2012, Понеделник – Международен ден на неидентифицираните летящи обекти. През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за честването му. Годишнина от инцидента в Розуел, САЩ (юни-юли1947)

19 Август – Световен ден на хуманитарната помощ. Обявен с резолюция 63/139 на Общото събрание на ООН от 11 декември 2008 г. Отбелязва се от 2009 г. в знак на почит към всички, които оказват хуманитарна помощ по света, както и за по-добра информираност на обществото за значението на тази дейност. Годишнина от бомбения атентат в хотел „Канал“ в Багдад (Ирак), при който загиват 22-ма служители на ООН, сред които и върховният комисар на ООН за човешките права Сержу Виейра ди Мелу /2003/.

1 Септември 2012, Събота – Световен ден на мира. Отбелязва се в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война /1939-1945/.

21 Септември 2012, Петък – Международен ден на мира. С резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г. се определя деня да се отбелязва на 21 септември като ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие, призовават се всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден. До 2001 г. Международният ден на мира се отбелязва през третия вторник от м. септември съгласно резолюция 36/67 на Общото събрание на ООН от 1981 г., в която поддържането на мира на международно и на национално равнище се определя като главна цел на ООН в съответствие с Устава на ООН и се определя специален ден за отбелязване и укрепване сред всички нации и народи на идеалите на мира. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г.

2 Октомври 2012, Вторник – Международен на ненасилието. Отбелязва се от 2007 г. на рождения ден на Махатма Ганди (2 октомври 1869 – 30 януари 1948) – индийски политик, ръководител на индийското националноосвободително движение, един от лидерите на партията Индийски национален конгрес и основоположник на философията и стратегията на ненасилие. Съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 15 юни 2007 г.

18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

11 Ноември 2012, Неделя – Ден в памет на загиналите във войните.  Годишнина от Компиенското примирие (11 ноември 1918), което слага край на Първата световна война (1914-1918). Отбелязва се от 1919 г. като Armistice Day във във Великобритания, САЩ и страните от Общността на нациите (бивша Британска общност).

9 Декември 2011, Петък – Международен ден за борба с корупцията. Отбелязва се от 2004 г. На 31 октомври 2003 г. с резолюция 58/4 Общото събрание на ООН приема Конвенцията срещу корупцията, която е открита за подписване на срещата на високо равнище в Мерида, Мексико (9 – 11 декември 2003), влиза в сила на 14 декември 2005 г.

Източници:

http://praznici.eu/bg
http://calendar.dir.bg
http://koleda1.blogspot.com/2010_11_01_archive.html