ТРЕТА СТУДЕНТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ИНФРАСТРУКТУРАТА: БИЗНЕС И КОМУНИКАЦИИ”.

На 7 май 2012 г. в Голяма и Малка конферентни зали на УНСС се състоя Третата студентска научна конференция „Инфраструктурата: бизнес и комуникации”. Проявата бе организирана от факултет „Икономика на инфраструктурата” на УНСС в сътрудничество с Института за енергиен мениджмънт.

Студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” представиха 14 доклада. Своеобразен рекорд сред специалностите на факултета.

Тазгодишната конференция ще се запомни и с това, че тя бе първото издание с международно участие. Доклади бяха изнесени от представители на чуждестранни университети от седем европейски страни, в т.ч. Полша, Румъния, Австрия, Франция, Русия, Холандия и Великобритания.

При откриването на конференцията проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по НИД и МП, подчерта голямото значение на форума в процеса на обучение и професионално израстване на студентите. Той сподели виждането си, че участието в него може да бъде добър старт за последващо развитие в областта на науката. „Годишно УНСС обявява 60 места за докторанти, като желанието ни е те да станат 100. Всеки един от вас би могъл да кандидатства и да продължи своето образование в най-високата степен – „доктор””, посочи проф. д-р Валентин Гоев.

Приветствия към участниците и гостите отправиха проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата” и г-н Кирил Радев, представител на Институт за енергиен мениджмънт.

проф. д-р Таня Парушева, зам.-декан по научноизследователската работа на факултет „Икономика на инфраструктурата” и председател на Организационния комитет, посочи, че в научни форум са заявени 66 доклада от 115 студенти от специалностите „Икономика на отбраната и сигурността”, „Стопанска логистика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”, „Икономика на транспорта” и „Медии и журналистика”.

Сред гостите бяха доц. д-р Цветан Цветков, зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата”, доц. д-р Виолета Гълъбова, зам.-декан по международното сътрудничество на факултет „Икономика на инфраструктурата”, доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, проф. д-р Йорданка Владимирова, ръководител на катедра „Икономика на търговията”, проф. д-р Стефан Христов, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) към УНСС, проф. д-р Петко Тодоров, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации”, доц. д-р Мирослава Раковска, доц. д-р Мариана Янева, доц. д-р Светла Цветкова, гл. ас. д-р Георги Пенчев, гл. ас. д-р Константин Пудин, гл. ас. д-р Нончо Димитров, гл. ас. д-р Мартин Осиковски и др.

След официалното откриване участниците бяха разделени на две секции. В голямата конферентна зала своите доклади изнесоха студенти от специалностите „Стопанска логистика“, „Икономика на туризма“ и „Медии и журналистика“. Акцентите в техните разработки варираха от „зелената логистика“, туристическата реклама и принципа Фън Шуй в хотелиерския дизайн до „откраднатото детство от маркетинга“ и „смъртта“ на АЕЦ „Белене“ в онлайн медиите. Също така презентации направиха и чуждестранните студенти от Икономическия университет в Катовице, Полша, от университета в Брашов, Румъния, Университета за естествени приложни науки във Виена, Австрия и др.

В малката конферентна зала представяха докладите си студентите от специалностите „Икономика на търговията“, „Икономика на отбраната и сигурността“ и „Икономика на транспорта“.

Сред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” бяха четвъртокурсниците Христо Даков, Атанаска Циркова, Десислава Йорданова, Борислав Борисов, Огнян Стаменов, Георги Кърджев, Иван Иванов, Надежда Даменлиева, Емилия Грънчарова, Полина Тютюнджиева и третокурсниците Ралица Солакова, Славена Вълкова, Станислав Богдански, Владислав Николов, Андрей Стефанов, Павлета Александрова, Венцислав Трендафилов, Иван Добков, Илияна Илиева, Михаела Попова, Петя Ангелова, Стойка Иванова, Ина Иванова, Силвия Славова, Габриела Илиева, Кристиян Цонков, Горан Ангелов, Полина Дончева.

Техните доклади бяха посветени на изключително актуални проблеми на политиката за национална сигурност, в т.ч. големите газови проекти и енергийната сигурност на България, влиянието на шистовия газ върху сигурността, екологичната сигурност, „Smart Defence”, корупцията в сектора за сигурност, проблемите пред управлението на военната инфраструктура и иновации в сектора за сигурност.

Пленарният ден приключи в 16:40 ч. с награждаване на участниците. Сред отличените с индивидуална парична награда бе Георги Бойков Кърджев, студент от ІV курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, който   представи доклад на тема „Русия, България и ЕС в контекста на газовата сигурност”.

По единодушно решение на Организационния комитет Колективната награда на декана на факултета бе връчена на студентите от специалност „Икономика на туризма”.

Всички участници получиха почетни грамоти и USB, осигурени от ръководството на факултет „Икономика на инфраструктурата”.

При закриването на конференцията от името на деканското ръководство проф. д.ик.н. Христо Първанов изказа своята благодарност към студентите, преподавателите, докторантите и гостите, които са взели участие в нейната работа и с това са допринесли за повишаване престижа на факултета.

 

Текст: Иван Добчев Добков, ІІІ курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността”

Снимки: доц. д-р Цветан Цветков и Софка Лечева

Забележка: В материала е използвана и информация от официалния сайт на УНСС.