INTERNATIONAL CONFERENCE „SMART DEFENCE – THE NEW VISION OF COOPERATION, COORDINATION AND COHERENCE IN SEE”

На 8-9 декември в Информационния център на МО се проведе международна конференция на тема „Smart Defence – The New Vision of Cooperation, Coordination and Coherence in SEE”. Съорганизатори на проявата бяха Институтът за европейски инициативи, катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС и сдружение „Джордж К. Маршал”- България.

Целта на конференцията бе да бъде представена концепцията на НАТО за „Smart Defence”, лансирана от генералния-секретар Андрес Фог Расмусен на срещата на Алианса през м. март 2011 г. в Мюнхен и да бъдат очертани насоките за нейното прилагане от държавите-членки в рамките на източноевропейския регион и Балканите.

В работата на форума взеха участие представители на Народното събрание, Министерския съвет на Р България, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, научната общност в лицето на УНСС и БАН, неправителствени организации, фирми от отбранителната промишленост , дипломати.  Представител на Главната квартира на Алианса бе д-р Холгер Бале, член на Екипа на НАТО за отбранително планиране и интелигентна отбрана (NATO Defence Planning and Smart Defence Team).

В приветствието си при откриването на конференцията доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС, за първи път изложи идеята за създаването на регионален център на НАТО в България, който да улесни практическото реализиране на концепцията „Smart Defence” в Югоизточна Европа. Наред с това той подчерта, че съществуват много възможности за интелигентно сътрудничество в сферата на сигурността, които трябва да бъдат използвани.

Изказването на доц. д-р Димитър Димитров бе подкрепено с още примери от г-н Илия Налбантов, програмен директор в сдружение „Джордж К. Маршал” – България, който също приветства участниците в проявата.

Сред участниците в международната конференция бе д-р Николай Милков, постоянен секретар на отбраната. Той акцентира върху актуалността и важността на разглежданата тематика, като очерта настоящи и бъдещи международни инициативи за страната ни в рамките на „Smart Defence”, в т.ч. съвместното използване на самолети С-27 „Спартан”, придобиването и експлоатацията на многоцелеви изтребител, инициативата Air Police, проектът „Жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната” и др.

При изказването си друг представител на катедра „Национална и регионална сигурност” – д-р Светослав Спасов, който е и съветник на министър-председателя на Р.България по въпросите на отбраната, постави въпроса за ролята на малките държави при вземането на решения в рамките на НАТО. „Трябва да се чува и гласа на новоприетите страни в Алианса, а не те да се присъединяват и да подкрепят предложенията на по-големите и по-стари държави-членки.”, посочи той. Д-р Спасов сподели, че се подготвя провеждането на конференция под егидата на НАТО през март 2012 г. в София, съорганизатор на която е и УНСС в лицето на катедра „Национална и регионална сигурност” . На нея трябва да бъде обсъден въпроса за създаването на регионален център на Алианса в България, а също така да се дискутира темата за “Smart Defence” преди срещата на върха на НАТО в края на май следващата година в Чикаго.

В дискусиите между отделните сесии своите виждания по проблема изложи и д-р Георги Пенчев, преподавател от катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС.