Дискусия на тема „Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“

На 22.10.2020г. се проведе онлайн дискусия на тема „“Мултилатерализъм: тенденции в многостранното сътрудничество през новото десетилетие“, която бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС и Дружество за ООН в България.

Един от тримата панелиститет в дискусията бе д-р Атанас Димитров, преподавател и изследовател в катедрата. Той разгледа темата за „Регионални аспекти на сигурността в условията на COVID – 19“ като постави акцент върху ролята на ООН в осигуряването на глобалния мир и сигурност. Сред останалите панелисти беше и проф. Петранка Филева, заместник – председател на ДООН в България, която припомни движещите сили на процеса на глобализация, предопределили връзката между глобализация и регионализация от началото на 90-те години на 20 век. Тя представи мултилатералната рамка на ООН за движение към по-справедлива глобализация и глобално партньорство в периода 2000-2020. Поставен бе и въпроса „колко национално и регионално е нужно“ за препоръчвания от ООН трансформиращ ред за устойчиви общества. Третитият панелист в дискусията беше Богомила Корманова, младежки делегат на ООН за мандат 2019-2020 от страна на България и възпитаник на УНСС, която представи темата за „Гласът на младите в ООН – в защита на локалното или призив за многостранно сътрудничество“. Тя постави акцент върху ролята на младите хора в процесите на мултилатерализма и подчерта колко важно е младежкото включване и овластяване както при многостранното сътрудничество, така и при вземането на решение за глобални въпроси.

След изказванията на панелистите имаше време за въпроси и директна интеракция с онлайн аудиторията.

Модератори на дискусията бяха Илина Мутафчиева от Дружество за ООН в България и Адела Бозмарова, докторант в катедра „Национална и регионална сигурност“.

Дискусията е част от програмата на Седмица на ООН, организирана от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи. Седмицата е посветена на 75-та годишнина на ООН и 65-та годишнина от членството на България в ООН.

Дискусията се проведе онлайн и бе излъчена на живо през официалните Facebook страници на Дружество за ООН в България и катедра „Национална и регионална сигурност“. Въпреки извънредната ситуация и преминаването в онлайн формат, дискусията срещна силен интерес и бе достигната до над 6000 души, като над 100 човека са гледали излъчването на живо.

Запис от събитието можете да гледате тук.