Финансови планове-изготвяне, изпълнение и отчет

DSC_0139На 03 април 2014 г. беше проведена поредната от вече станалите традиционни публични лекции, организирани от катедра „Национална и регионална сигурност”, в които гостуват лектори от Министерство на отбраната, МВР, други органи от държавната администрация, фирми и експерти от практиката.

Подп. д-р Елена Чакърова от дирекция Планиране, програмиране и бюджетиране на Министерство на отбраната, представи лекция на тема “Финансови планове-изготвяне, изпълнение и отчет” пред студентите от четвърти курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността“.

Освен високата позиция, която заема в Министерството на отбраната, попдп. д-р Чакърова е и член на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи.

По време на лекцията си, подп. д-р Чакърова засегна въпроси относно Системата Планиране, програмиране и бюджетиране, нейната история, функции и задачи. Акцентът бе поставен върху управлението на ресурсите за отбрана, и по-конкретно – Единния финансов план, подготовка за неговото разработване, основни принципи на изграждане, контрол по изпълнението, раздели и актуализация.

Темата предизвика интерес у аудиторията и провокира множество въпроси.
В заключение подп. Чакърова отправи пожелания към студентите за  непрекъснато усъвършенстване, личностни и професионални успехи.

Текст и снимки: Гергана Захариева