ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ФОРМИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА“

Публична лекция на тема „Формиране на националната политика в областта на отбраната” изнесе заместник-министърът на отбраната в оставка доц. д-р Валентин Радев. Проявата бе организирана от ръководството на катера „Национална и регионална сигурност”. Тя е част от установената практика ръководители и експерти от Министерството на отбраната и други ведомства, да представят и дискутират със студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” на УНСС някои от най-актуалните проблеми на икономиката и управлението на сектора за сигурност.

Доц. д-р Валентин Радев е добър и дългогодишен приятел на катедра „Национална и регионална сигурност” и нашия университет. За последните четири години това е неговата втора публична лекция в УНСС. Освен зам.-министър на отбраната, той е уважаван експерт в областта на боеприпасите. Има няколко изобретения. Изследовател и преподавател с дългогодишен опит, акцентира в представянето на госта ръководителят на катедрата проф. д-р Димитър Димитров.

Казват, че Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи са министерствата, които харчат пари. Това е така. Нашата задача като ръководство на едно от тези ведомства  е предвидените ресурси за отбрана да бъдат оползотворени по най-добрия начин. И всичко това трябва да прозрачно за данъкоплатците.       Считам, че по време на нашето управление ние успяхме да направим това, посочи в началото на изказването си доц. д-р Валентин Радев.

Той направи кратък преглед на извършеното в Министерството на отбраната в периода 2009-2013 г. като подчерта, че през тези години са приети редица нормативни документи, които са очертали стратегическата рамка в процесите на трансформация на сектора за отбрана и са дали възможност ясно да се дефинират националните интереси, целите и нивото на амбиция, хармонизирани с основните стратегически и концептуални документи на НАТО и ЕС.

Заместник-министър Радев акцентира върху изпълнението на Инвестиционния план програма, който е в основата на провеждането на единна интегрирана и прозрачна инвестиционна политика за придобиването и поддържането на отбранителни способности, които реалистично отговарят на оперативните изисквания пред Въоръжените сили.

Пред студентите от УНСС той разясни приоритетните инвестиционни проекти за министерството като сред тях открои: изграждането на Батальонна бойна група, модернизацията на противокорабен ракетен комплекс за фрегати клас Е-71, придобиване на нов многоцелеви изтребител, логистично осигуряване на хеликоптери „Кугър” и „Пантер” и др.

В заключение заместник-министър доц. д-р Радев каза, че чрез прилагането на съвременни модели и практики в системата за инвестиционен мениджмънт да се осигури реализирането на амбициите на Министерството на отбраната по отношение на инвестиционната план-програма. Това изисква комплексен подход, който включва ясни и приложими принципи, като прозрачност, сътрудничество и ефективност, с цел развитието на Въоръжени сили, способни да изпълняват дефинираните им мисии и задачи.

На лекцията присъстваха ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност“ професор д-р Димитър Димитров, доц. д-р Георги Павлов, доц. д-р Цветан Цветков, гл.ас. д-р Георги Пенчев, докторантите Екатерина Богомилова, Атанс Димитров, Теодора Гечкова,  Цветелина Йорданова, студенти от ІІІ и ІV курс на специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.