Катедра „Национална и регионална сигурност” дари книги на Библиотеката на УНСС

По инициатива на ръководителя на катедра „Национална и регионална сигурност” проф. д-р Димитър Димитров бе направено дарение от 23 броя книги на библиотеката на УНСС. Дарението включва две колективни монографии на катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС – „Анализ на българските практики и моделиране на връзката тероризъм-икономика”, „Трафик на хора: социално-икономически аспекти”, част 3 и един юбилеен сборник, посветен на 90-та годишнина от рождението на о.з. ген.-майор д-р Йоханес Гербер.

Монографията „Анализ на българската практика и моделиране на връзката тероризъм-икономика” представя резултатите от заключителния етап на научноизследователски проект на тема „Икономически аспекти на тероризма”. Проектът с ръководител проф. д-р Димитър Димитров е разработен от екипа на катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС в периода 2009- 2011 г. На отделните етапи от изследването участват и изследователи от БАН.  Финансирането е осигурено от фонд „НИД на УНСС”.

Изследователската работа в рамките на проекта е организирана в три етапа, завършващи с публикация – „Икономически аспекти на тероризма. Анализ на световния опит и добрите практики” (2010 г.), представяща резултатите от първия етап, „Икономически аспекти на тероризма. Секторен анализ на  въздействието и методи за изследване в страните от ЕС” (2012 г.), представяща резултатите от втория етап на проекта.

„Анализ на българската практика и моделиране на връзката тероризъм-икономика” е посветена на изследване на българската практика по отношение на законодателство, политики и структури за борба с тероризма, както и свързаните с това разходи за тези дейности. В исторически план са разгледани терористични актове в България от началото на миналия век до наши дни от гледна точка на тяхната подготовка, финансиране и организация. Направен е преглед на научните изследвания, посветени на темата. Предложении са и мерки за намаляване на риска от тероризъм чрез сценарийно планиране. Специално внимание е отделено на проект „Millennium Project” на Университета на ООН. Сред предложените сценарии в рамките на този проект са: Ескалация (ESCALATION), Битка за умовете (COUNTER MINDSET), Първопричините (ROOT CAUSES), Дивият Запад (THE WILD WEST), Мирен каубой (THE PEACEFUL COWBOY), През следващата година (THE NEXT YEAR), Крепостта САЩ / ОИСР (FORTRESS USA/OECD), Установяване на глобална гражданска етика (ESTABLISHING A GLOBAL CIVIC ETHIC), Възраждане на колониализма (COLONIALISM REBORN) и Лидерство на ООН (CALL ON THE UN). Извън тези единадесет основни сценария се разглеждат и няколко други, включващи противодействие на терористите от местни сили, там където се намират техните бази и достигане до ситуация, при която тероризмът постепенно изчезва или се намалява до минимум.

Сред авторите на третата част на изследването са преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност” проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Светослав Спасов, гл.ас. д-р Георги Петрунов, гл.ас. д-р Константин Пудин, ас. Недко Тагарев, докторантите Атанас Димитров, Венцеслав Ветов, Дарина Желязкова и студентите магистри от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” Явор Йовчев, Мария Каръмчева, Камелия Илиева и Радостина Стефанова.

Монографията „Трафик на хора: социално-икономически аспекти” представя резултатите от заключителния етап на научноизследователски проект на тема „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, разработван от Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС и катедра „Национална и регионална сигурност”.

Цялостното изследване по проекта, финансиран от фонд „НИД на УНСС”, е осъществено от голям екип с ръководител проф. д-р Стефан Христов, директор на ЦСИОС при УНСС, през периода 2009 – 2011 г. в рамките на три етапа. Резултатите от изследователската работа на всеки етап са публикувани в отделна книга и представени на няколко конференции и кръгли маси.

Третото издание е посветено на прилаганите инициативи срещу трафика на хора. Разгледани са актуалните мерки на стратегическото приоритизиране на ключовите мерки; противоречивите становища за легализирането на проституцията в България; вземането на управленски решения относно мерките за противопоставяне на трафика; информационните мерки и ролята на третия сектор в превенцията на трафика; институционалните мерки за изграждането на способности за борба с трафика; съвременните мерки за противодействие на трафика; международното сътрудничество в борбата с трафика и др.

В книгата са представени и най-добрите есета от проведения студентски конкурс сред студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.

Автори в третата публикация по проекта са преподаватели и докторанти от катедра „Национална и регионална сигурност” и студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” в УНСС. Научният екип включва проф. д-р Стефан Христов, проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Георги Павлов, доц. д-р Венелин Георгиев, гл.ас. д-р Георги Пенчев, гл.ас. д-р Константин Пудин, гл.ас. д-р Светослав Спасов, гл.ас. д-р Нончо Димитров, ас. Недко Тагарев, докторантите Теодора Гечкова, Атанас Димитров, Екатерина Богомилова, студентите Васил Ставрев, Момчил Недков, Страхил Недков и г-жа Антоанета Андонова.

Юбилейният сборник „Йоханес Гербер и икономиката на отбраната в България” е посветен на 90-та годишнина от рождението на о.з. ген-майор д-р Йоханес Гербер, който е един от създателите на немската микроикономика на въоръжените сили. Ген. Гербер има голям принос за развитието на обучението и изследванията по икономика и управление на сигурността и отбраната в страната и в частност в УНСС. Сборникът, който е под научната редакция на проф. д-р Тилчо Иванов, представя трудовете на Йоханес Гербер за отбранително-икономическата наука и практика в България. Поместени са и докладите му, посветени на актуални проблеми от развитието на икономиката на отбраната и сигурността от средата и края на 90-те години, изнесени на традиционната конференция по „Икономика на отбраната и сигурността”, организирана от катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС.

Дарението бе прието от г-жа Любомира Куртева, началник отдел „Библиотечни фондове и каталози“ и г-жа Лора Панова. Г-жа Куртева благодари от името на директора на библиотеката г-жа Станка Ценова за направеното дарение и увери, че книгите много скоро ще бъдат на разположение на любознателните читатели. Присъстваха четвъртокурсниците от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ Ваня Димчева, Румен Алексов, Георги Кугийски, Венцислав Трендафилов, Иван Китанов, Светозар Дупчев, Филип Кирилов,  Иван Добков и Горан Ангелов.

Снимки: Румен Алексов, специалност „Икономика на отбраната и сигурността“, ІV курс