КРЪГЛА МАСА „ТРАФИКЪТ НА ХОРА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД ОБЩЕСТВОТО”

На 17 октомври 2012 г. УНСС бе домакин на кръгла маса на тема „Трафикът на хора – предизвикателство пред обществото”, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври. Проявата бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност” и Център за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС.

Целта на форума бе да бъдат представени резултатите от изследователската работа по проект „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, разработван от голям екип от катедрата, Центъра,  други научни организации и държавни институции в периода 2009–2011 г. Наред с това бяха дискутирани насоките и конкретните мерки за борба с трафика на хора на международно, национално и регионално ниво.

Кръглата маса бе открита от проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, който представи гостите и участниците в нея.

„Трафикът на хора е един от най-сериозните социално-икономически проблеми на съвременното общество. Той е не само доходоносен престъпен бизнес, генериращ милиарди долари годишно, но и пагубно социално явление. Корените му се крият в бедността, безработицата, неравенството, неосведомеността, наивността, невежеството, ширещи се по всички краища на света. Трафикът на хора спомага за безпощадно заробване и принудително експлоатиране на милиони деца, жени и мъже по света. Той характеризира моралната и нравствената деградация на съвременното общество.”, изтъкна в приветствието си към участниците ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Основният доклад бе изнесен от проф. д-р Стефан Христов, директор на ЦСИОС. Като резултати от тригодишния проект той посочи проучване на световния и европейския опит за борба с трафика на хора; представяне на прилаганите инициативи за успешно противопоставяне; анализ на социалните и икономическите измерения на трафика; изясняване на предизвикателствата и идентифициране на факторите в борбата срещу трафика на хора; представяне на акцентите в политиката на противодействие; разкриване на релациите с човешката сигурност и вземането на решения; проучване на състоянието и тенденциите в борбата с трафика на хора; конкретизиране на детерминантите на модела „5П” (превенция, протекция, подкрепа, преследване и партниране) за българските условия; описание на „бизнес моделите”, използвани при търговията с хора; оценка на мащабите и ефектите на „мръсните пари”, генерирани от трафика; разработване на модели за количествено оценяване на риска и уязвимостта и др.

 

В работата на кръглата маса взеха участие Н.Пр. г-жа Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в Република България, г-н Явор Колев, МВР; г-н Бисер Кирилов, заместник-градски прокурор, доц. д-р Камен Пенков, изпълнителен директор на Международния институт за сигурност и сътрудничество, Катрин Щолц, посолство на САЩ в Р България, о.з. ген.-лейтенант Стоян Андреев, проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор на УНСС, проф. д.икн. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата, доц. д-р Пламена Златева, БАН, доц. д-р Георги Забунов, УНСС, д-р Ивайло Иванов, УНСС, преподаватели и докторанти от катедра „Национална и регионална сигурност”, настоящи и завършили студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, част от изследователския екип по проекта.

***

Катедра „Национална и регионална сигурност” и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС изказват своята благодарност на фирма „AICHHORN & CO.GES.M.B.H” и нейния управител г-н Красимир Христов, с чиято финансова подкрепа бе организиран и проведен форума.

 

Снимки: докторант Атанас Димитров