НАУЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА БОРБАТА С ТРАФИКА НА ХОРА

Излезе от печат третият том от поредицата „Трафик на хора: социално-икономически аспекти”. Той представя резултатите от заключителния етап на научноизследователски проект на тема „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, разработван от Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС и катедра „Национална и регионална сигурност”.

Цялостното изследване по проекта, финансиран от фонд „НИД на УНСС”, е осъществено от голям екип с ръководител проф. д-р Стефан Христов, директор на ЦСИОС при УНСС, през периода 2009 – 2011 г. в рамките на три етапа. Резултатите от изследователската работа на всеки етап са публикувани в отделна книга и представени на няколко конференции и кръгли маси.

Третото издание е посветено на прилаганите инициативи срещу трафика на хора. Разгледани са актуалните мерки на стратегическото приоритизиране на ключовите мерки; противоречивите становища за легализирането на проституцията в България; вземането на управленски решения относно мерките за противопоставяне на трафика; информационните мерки и ролята на третия сектор в превенцията на трафика; институционалните мерки за изграждането на способности за борба с трафика; съвременните мерки за противодействие на трафика; международното сътрудничество в борбата с трафика и др.

В книгата са представени и най-добрите есета от проведения студентски конкурс сред студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.

Автори в третата публикация по проекта са преподаватели и докторанти от катедра „Национална и регионална сигурност” и студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” в УНСС. Научният екип включва проф. д-р Стефан Христов, доц. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Цветан Цветков, доц. д-р Георги Павлов, доц. д-р Венелин Георгиев, гл.ас. д-р Георги Пенчев, гл.ас. д-р Константин Пудин, гл.ас. д-р Светослав Спасов, гл.ас. д-р Нончо Димитров, ас. Недко Тагарев, докторантите Теодора Гечкова, Атанас Димитров, Екатерина Богомилова, студентите Васил Ставрев, Момчил Недков, Страхил Недков и г-жа Антоанета Андонова.

Поради обществената значимост на проблема академичният състав на ЦСИОС и катедра „Национална и регионална сигурност” възнамерява и през следващите години да продължи своята изследователска и публикационна дейност по него, която да бъде съчетана с обучението на бакалаври и магистри и организирането на научни прояви.