АФГАНИСТАН – ДВЕ ИСТИНСКИ ИСТОРИИ

На 20.12.2011 г., вярна на традицията да кани изявени личности и експерти, занимаващи се с проблемите на сигурността,  катедра „Национална и регионална сигурност” организира среща с журналистката от Военния телевизионен канал и Българското национално радио г-жа Мария Рачева и подполк. Даниела Благоева, понастоящем на служба в дирекция „Инвестиции в отбраната” на Министерството на отбраната на Р България.

„Днес при нас са две дами, две наши сънароднички (б.а – подполк. Благоева е завършила специалност „Икономика на отбраната и сигурността” в УНСС), за които темата Афганистан и всички въпроси, свързани с мисията Международни стабилизиращи сили (ISAF) и участието на България в нея са добре познати. Те нееднократно в продължение на няколко месеца са били в Кабул и Кербала. Убеден съм, че за всички нас ще бъде интересно да чуем техните впечатления от преживяното в тази далечна и позната ни само от медиите азиатска държава.” С тези думи доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС, представи на студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” гостите и постави начало на лекцията, превърнала се в неформален и откровен разговор.

На фона на много снимки от личния си архив, показващи нагледно живота в Афганистан, г-жа Мария Рачева направи кратко представяне на страната, като се спря на нейното историческо развитие и етнокултурен облик. Тя акцентира на социално-икономическите трудности, пред които е изправен съвременен Афганистан. Засегнати бяха въпросите за изграждането на неговите въоръжени сили и за ролята на българския контингент в мисията на НАТО. Особен интерес от страна на присъстващите в залата студенти бяха конкретните случки, преживени от г-жа Рачева по време на трите й пребивавания в Афганистан, в т.ч. ракетно нападение над базата , при което са били ранени трима български военнослужещи.

Подполк. Даниела Благоева, един достоен български офицер, има общо 13 месеца служба в състава на българския военен контингент в Афганистан. Била е два пъти на мисия там. В споделеното от мисиите тя не скри, че е изключително отговорно и трудно да си военнослужещ зад граница. „..Такава е нашата професия. Трябва всеки ден да воюваш, да се доказваш. В още по-голяма степен това важи за жените в униформа.”, заяви подполк. Благоева. Тя показа на присъстващите отличията, получени за участието й в ISAF и грамота от генералния-секретар на НАТО  Андрес Фог Расмусен.

Разказаното от г-жа Мария Рачева и подполк. Даниела Благоева провокира много студентски въпроси, които получиха прями и изчерпателни отговори.

В края на срещата от името на колектива на катедра „Национална и регионална сигурност” доц. Димитър Димитров подари на гостите Алманах и сборник с доклади от Юбилейна научна конференция  „Актуални проблеми на икономиката на отбраната и сигурността”, посветена на двадесетата годишнина от създаването на катедрата и специалност „Икономика на отбраната и сигурността”. В замяна бе дарен с броеница и характерната мъжка афганистанска шапчица.