МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА “УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ (МЕЖДУНАРОДНО КООПЕРИРАНЕ, ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ И РЕАКЦИИ ПРИ КРИЗИ)”

С приветствие на ректора на УНСС проф. д-р Борислав Борисов бе открита традиционната научна конференция по Икономика на отбраната и сигурността, чиято тема тази година бе  „Управление на кризи (международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи)”. Проявата бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната  и сигурността на УНСС в сътрудничество с Офиса на доц. д-р Кристалина Георгиева, Еврокомисар по Управление на кризи (международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи) и Агенцията NC3A на НАТО.

Сред официалните гости, уважили проявата, бяха доц. д-р Валентин Радев, зам.-министър на отбраната, д-р Светослав Спасов, съветник на министър-председателя на Р. България и секретар на Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната готовност на страната, проф. д-р Веселка Павлова и доц. д-р Марчо Марков, зам.-ректори на УНСС, проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”. Присъстваха и бившите ръководители на катедра „Национална и регионална сигурност” – проф.д.ик.н. Димитър Й. Димитров и проф. д-р Тилчо Иванов.

В своето встъпително слово доц. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, се спря подробно на актуалността и важността на поставената проблематика и представи целта и задачите на конференцията. Като очакван краен резултат от нейната работа, доц. Димитров посочи, че тя трябва да постави начало на изследванията и обучението в УНСС по проблемите на управлението на кризи и конкретно в направлението международно коопериране, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

В рамките на четирите сесии на конференцията взеха участие представители на научната общност и държавните институции, отговорни за управлението на кризи, в т.ч. Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на финансите. Бяха изнесени 24 доклада, които очертаха състоянието и тенденциите в развитието на управлението на кризи като практическо, научно и образователно направление на национално и международно равнище.

Снимки: Ивайло Пеев