Кръгла маса в Смолян

На 16.06.2011 град Смолян стана домакин на кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на трафика на хора”. Кръглата маса бе организирана от филиал Смолян на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и катедра „Национална и регионална сигурност“, УНСС.

В разискването участваха експерти, изследователи от академичните среди и дейци от практиката. Сред тях бяха областният управител  инж. Стефан Стайков, комисар Кирил Хаджихристев – директор на ОД на МВР – Смолян, комисар Тодор Георгиев – директор на РД „Гранична полиция” – Смолян, директора на филиала на ВСУ в Смолян проф. д-р Тилчо Иванов, доц. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС, проф. д-р Стефан Христов – директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността, заместник-ректорът на ВСУ проф. д-р Павел Павлов, представители на областната прокуратура и други.

Основна цел на срещата бе да предостави форум за обсъждане на проблемите и опита за противодействие на трафика от гледна точка на институциите, академичната общност и обществото като цяло. Отбелязано бе, че България като член на ЕС трябва да предприеме активни мерки за справяне с трафика на хора и нелегалната емиграция.
На конференцията комисар Тодор Георгиев разясни, че преобладаваща част от случаите на трафик на хора са свързани с прехвърляне на млади жени за проституция и продажба на новородени, като 80% от тях са и от малцинствените групи. Според думите му, след приемането на България в ЕС се наблюдава тенденция към засилен трафик през българо-гръцката граница и на инвалиди за просия и джебчийство. Участниците в кръглата маса бяха единодушни, че целият проблем се задълбочава и заради безработицата и липсата на доходи.

Докладите представени от участниците от  Катедра  „Национална и регионална сигурност” към УНСС  предизвикаха интерес сред участниците. На проведената конференция катедрата направи официалната премиера на втората част от своето научно изследване върху  проблема – „Трафик на хора – социално-икономически аспекти”. Ръководител на проекта е проф. д-р Стефан Христов, а за същественото му представяне допринесе и част от авторския колектив в лицето на доц. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Георги Павлов, доц. д-р Цветан Цветков, гл.ас.д-р Нончо Димитров и ас. Юри Ценков. Сред обсъжданите въпроси бяха сценарийното планиране като инструмент за анализ на политики,  оценяването на риска при трафика на хора, вземането на управленски решения за противодействие, информационните методи за борба, анализа на правната уредба и практиката в България и др. Като част от форума участниците осъществиха и посещение на ГПУ-Златоград, където се запознаха в детайли с работата на гранична полиция.