Интервю на доц. Димитър Димитров за агенция „Фокус“

Убийството на Осама бин Ладен ще има пропаганден ефект, че все пак има удар срещу ръководителя на „Ал Кайда”, отговорен за редица атентати, най-малкото като вдъхновител. Това каза за Агенция „Фокус” доц. Димитър Димитров, ръководител катедра „Национална и регионална сигурност” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
В краткосрочен план е възможно да има някаква ответна реакция и сега има такива, но един терористичен акт изисква доста сериозна подготовка.
Според него – ударът на САЩ ще има и положителния ефект, че някои биха се разочаровали, че тероризмът понася такъв удар, а тези, които се борят срещу терористите получават нов импулс за действия.
Доц. Димитров каза, че като цяло ситуацията няма да се промени съществено. Организацията на „Ал Кайда” поне доколкото има информация за нея, е доста децентрализирана, във всяка отделна страна си има ръководители, те си имат отделни клетки, които извършват своята дейност. Доколкото се извършва координация, се извършва на много високо равнище, ако се подготвя някаква огромна акция. При усилията на международната общност за борба с тероризма, такива акции са доста трудни за осъществяване и по-скоро се разчита на инициативата на местните структури. При всичките усилия да бъде заловен досега или отстранен Осама бин Ладен, доста бяха намалени неговите възможности за комуникация, финансиране, координация, връзки с неговите хора. Според мен той беше доста изолиран и там версиите бяха, че се крие някъде, за да не бъде засечен от съответните служби, заяви той.
Доц. Димитров каза, че тероризъм има от хиляди години и винаги има някакви причини, не само чисто военни – проблеми на службите или на структурите, които се занимават с борбата с тероризма.
Винаги има хора, които решават, че чрез такива действия могат да постигнат своите политически цели. Въпросът е да е ниско нивото на тази терористична активност, да се опитват държавите не само чрез военни средства да решават проблемите на тероризма, а чрез икономически и социални мерки. Там, където хората живеят по-добре и са по-богати държавите, е малко по-трудно да се инициира терористична дейност, каза той.
Веселина ЙОРДАНОВА

http://focus-news.net/?id=n1519506