Мрежа на младите лица 2007-2008 г., Женева, 18-19 октомври

k_poudin.jpgНа 18 и 19 октомври 2007 г., ас. Константин Пудин взе участие в срещата “Мрежа на младите лица 2007-2008. Регионално сътрудничество за регионална стабилизация”, организирана от Центърa за демократичен контрол над въоръжените сили Женева. Съ-организатор на събитието бе Центърът за гражданско-военни отношения – Белград. Срещата бе посветена на предизвикателствата пред сигурността в Югоизточна Европа и възможностите за регионално сътрудничество.[:]

Центърът за демократичен контрол над въоръжените сили е неправителствена организация със седалище в Женева. Създаден е от швейцарското правителство през октомври 2000 г. В сътрудничество с правителствени и неправителствени организации Центърът работи за прилагане и засилване принципа на демократичен и граждански контрол върху структури от сектора за сигурност – полиция, въоръжени сили, служби за сигурност и др. Дейността му е организирана в 9 тематични и 4 регионални програми в Европа, Близкия Изток и Африка. Допълнителни проекти се разработват в Азия и Латинска Америка.

Центърът за гражданско-военни отношения в Белград е неправителствена организация създадена през 1997 г. Целта му е демократизиране на сектора за сигурност в Сърбия. Дейността му се финансира от правителството на Норвегия и Balkan Trust of Democracy . В организацията работят 13 изследователи. Към Центъра е създадено и Училище за изследване на сигурността /Belgrade School of Security Studies/. Мисията на училището е провеждането на стратегически изследвания и различни образователни инициативи. Центърът издава и списанието Western Balkans Security Observer. Изпълнителен директор на Центъра е Филип Еджуц, а директор Соня Стоянович.

В събитието участваха представители от правителствени и неправителствени организации от Албания – 1, България -3, Македония – 3, Молдова – 1, Румъния – 1, Сърбия – 7 /от тях 2 от Косово/, Черна гора – 2. От българска страна участваха – Десислава Димова – координатор-проекти към Центъра за югоизточно европейски изследвания, Атанас Владиков – асистент към катедра “Теория и история на икономическите и политическите системи” – ПУ “Паисий Хилендарски” и Константин Пудин – асистент към катедра “Национална и регионална сигурност” – УНСС.

По време на срещата бяха изнесени презентации от:

  • Филип Еджуц – Регионален комплекс за сигурност;
  • Соня Стоянович – Сръбската регионална политика за сигурност;
  • Ласло Поти – Промяна в разбиранията за сигурност в Западните Балкани;
  • Валтер ван де Ридж – Сравнителен анализ на полицейската реформа и сътрудничеството в тази област;
  • Посланик Грегор Зоре – Полицейска конвенция за сътрудничество в Югоизточна Европа;
  • Дейвид Лоу – Предизвикателства пред сигурността на Югоизточна Европа и структури за сътрудничество.

Бяха проведени упражнения от типа “мозъчна атака”. Разделени на групи участниците трябваше да изброят и представят по 5 пречки за регионалното сътрудничество. Пак на групи, бяха обсъждани функциите и структурата на Регионалния съвет за сътрудничество.

Предвижда се, като продължение на срещата в Женева, да бъде проведен нов семинар в Белград през пролетта на 2008 г. На него трябва да бъдат обсъдени въпроси, имащи отношение към измерване напредъка в реформата на сектора за сигурност. За целта участниците в срещата бяха разделени на групи.

Като цяло организацията бе на високо ниво. Работните сесии се проведоха във вила Rive Belle и хотел Warwick. Бяха осигурени всички необходими помощни средства за нагледно представяне на материалите на участниците. Отговорници за организацията бяха Хелена Зихърл и Елена Гаджанова.