Публична лекция с подполковник д-р инж. Елена Чакърова, главен експерт в Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет (ППБ)“

IMG_5296На 29.03.2016 г. като част от поредицата публични лекции по дисциплината „Актуални проблеми в отбраната и сигурността“, гостува подполковник д-р инж. Елена Чакърова, главен експерт в  Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет (ППБ)“, МО. Тема на лекцията бяха финансовите планове на МО, тяхното изготвяне, изпълнение и отчет. Вниманието на аудиторията бе насочено главно към същността на Единния финансов план за материално-техническо осигуряване (ЕФП). Той е част от дейностите по краткосрочно планиране на ресурсите за отбрана.

Установеният в МО ред за краткосрочно планиране осигурява ефикасно и ефективно изграждане и поддържане на отбранителните способности, произтичащи от националните планиращи документи и плановете за развитие на въоръжените сили, в рамките на разполагаемите ресурси чрез планиране, организиране, изпълнение и контрол на взаимосвързани дейности.

Единните финансови планове за ресурсно осигуряване на МО – ЕФП и ЕПС са крайният резултат от процеса на краткосрочно планиране. ЕФП и ЕПС определят конкретните доставки и услуги, строителство на обекти и строителни услуги, които ще се придобиват от МО през съответната бюджетна година. ЕФП и ЕПС се разработват в рамките на утвърдения бюджет на МО по секторни политики – „Отбранителни способности“ и „Съюзна и международна дейност“ – и включените в тях програми. ЕФП обхваща всички програми, включително второстепенните разпоредители с бюджет и задължително включва доставките и услугите, за които се предвиждат разходи на финансови средства в рамките на финансовите квоти на програмите.

Планирането се извършва по етапи, срокове и при спазване на изискванията, определени в утвърдените от министъра на отбраната Указания за изпълнение на бюджетната процедура в МО за текущата година. След изготвяне на проекта на ЕФП дирекция “Планиране, програмиране и бюджет” организира съгласуването, приемането и утвърждаването на плана. ЕФП се утвърждава от министъра на отбраната в края на месец януари на текущата бюджетна година.

В заключение г-жа Чакърова подчерта, че процесът на изготвяне на ЕФП е прозрачен, подробно разписан и недопуска въздействието на странични фактори, насочени към корупционни практики, като същевременно дава възможност за приоритизиране на разходите с цел постигане на необходимите способности.

 

Текст и снимки: София Стефанова