СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДНАТА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА НА УНСС ПО „ЯДРЕНА СИГУРНОСТ“

20160111_094714От началото на 2016 г. започна обучението по международната магистърска програма на УНСС „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“. Целта й е подготовката на висококвалифициран ръководен състав за нуждите на ядрената сигурност. В програмата ще се обучават единадесет студенти от седем държави, част от тях стипендианти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Програмата е разработена и се осъществява в рамките на споразумението за сътрудничество между УНСС и МААЕ, подписано от ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и генералния директор на МААЕ г-н Юкия Амано по време на визитата му в София през юни 2014 г. Отговорник по изпълнение на споразумението от страна на университета е проф. д-р Димитър Димитров – декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“.
Магистърската програма „Ядрена сигурност“ е на английски език, с продължителност две години и включва 22 дисциплини. Програмата комбинира теоретически и практически занятия, включва и лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и т.н. В обучението участва преподавателският екип на катедра „Национална и регионална сигурност“ и други катедри на УНСС, преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаериодинамика при БАН, експерти от Агенция за ядрено регулиране, Технически университет  – София съвместно с няколко чужди университета. Методическа помощ се оказва от страна на МААЕ и Международната академична мрежа по ядрена сигурност INSEN.