Международен семинар по ядрена сигурност

IMG_2529Катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС проведе международен семинар в периода 01- 03 октомври, на тема “Развитие на човешките ресурси в областта на ядрената сигурност”. Форумът се състоя в Голяма конферентна зала на УНСС с подкрепата на Международната агенция по атомна енергия – Виена (МААЕ), Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN), Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на енергетиката и Министерството на външните работи. Семинарът бе официално открит от Ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, г-н Камар Мрабит,  директор на дирекция “Ядрена сигурност” в МААЕ, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“,  посланик Светослав Спасов, проф. д-р Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и Гуидо Глушке, председател на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност.

На първия ден от семинара бяха обсъдени образователните програми на МААЕ и възможностите за развитие на човешките ресурси. Д-р Камар Мрабит в презентация на тема: Дейности по ядрена сигурност на МААЕ сподели вижданията си за повишаване на устойчивостта на националните програми за ядрена сигурност чрез образование и обучение. Той отбеляза, че програмата дава много възможности за развитие в областта на ядрената сигурност. Проф. д-р Димитър Димитров представи новия образователния проект „Магистърска програма по ядрена сигурност“. Ректорът на УНСС проф. д-р Стати Статев също сподели вижданията си за важността на магистърската програма. Той уточни, че програмата има за цел да подготви висококвалифицирани кадри за средното управленско ниво на ядрената индустрия. Семинарът продължи с презентации на председателят на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност Гуидо Глушке, Людмил Селановски – АЕЦ Козлодуй и Станислав Георгиев – БУЛАТОМ на тема: Международна образователна мрежа по ядрена сигурност.

Във втория ден на семинара дискусиите протичаха на тема „Развитие на човешките ресурси и култура по ядрена сигурност“. Д-р Кристофър Хобс от Кралския колеж в Лондон представи основните предизвикателства и възможности пред обучението и създаването на култура за ядрената сигурност. Проф. д-р Кирил Стойчев от Българска академия на науките и Людмил Селановски също презентираха своите виждания по темата. В края на втория ден  Гуидо Глушке (МААЕ) и Васил Петков (МВР) представиха вижданията си за изграждане на капацитет на киберсигурността в контекста на ядрената сигурност.

В последния ден на семинара, под ръководството на проф. д-р Димитър Димитров, бяха представени учебните дисциплини, които ще бъдат включени в новата магистърска програма по ядрена сигурност.