Интервю на проф. Димитър Димитров за радио Фокус

logo

Проф. д-р Димитър Димитров, ръководител катедра „Национална и регионална сигурност” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”. Водещ: Цветелина Пишикова

Водещ: След нападението над Ахмед Доган в събота все по-често хората търсят отговор на въпроса: гарантирана ли е нашата сигурност след нападението над един от най-охраняваните политици в държавата. Проф. Димитров, какво е вашето експертно обяснение за нападението срещу Ахмед Доган?
Димитър Димитров: То показва няколко неща, че трябва да има Закон за службите. Така дълго отлаганите закони за различните служби и общият закон за сигурността постоянно влизат в приоритетите на всички правителства от 20 години досега, но така или иначе, няма такъв закон. Това би дало възможност да се разбере чия е точно отговорността за това, което се е случило, а не да се прехвърля между МВР, НСО, охранителната фирма, каквито изявления имаше. Самите организатори също имат отговорност за осигуряването на сигурността в един такъв форум. Това показва, че е подценен рискът в една такава предизборна обстановка. Общо взето, това са сигналите, които идват от едно такова нападение. В същото време не трябва да се смята, че службите са всесилни или като супермени могат да предотвратят всичко или да имат всякаква информация. Спомнете си за подобни нападения – не с пистолети, но срещу Берлускони, който пострада доста сериозно. Там имаше счупени зъби. Саркози беше ударен по такива срещи, по такива митинги. Но все пак това е малко по-различно мероприятие. Официално изисква друг подход, друго отношение към сигурността на едно такова мероприятие, където има и много журналисти, доста официално, с чужди гости. Една такава обстановка показва, че е трябвало да се вземат малко повече мерки. От друга страна, това дава лош сигнал към обикновените хора, към обикновените граждани.
Водещ: Да и точно затова се питаме гарантирана ли е нашата сигурност след нападението над един от най-охраняваните политици в държавата, след като беше допуснато той да бъде нападнат?
Димитър Димитров: Обикновеният гражданин точно това си казва те, за да нападнат него, какво остава за мен, който не ме охранява нито НСО, нито някакви специални информации има за мен, или такива неща. Пак казвам, никъде не може да се гарантира 100-процентова сигурност и в това е доброто в тая ситуация . Добре, че не завърши с някакъв по-сериозен инцидент, а само едно такова нападение, квалифицирано като „хулиганство”, или там ще видим как ще се развият нещата. Но е добре да се направят изводи и поуки от тези неща, които ще рефлектират както върху сигурността на политиците, така и върху сигурността на обикновените граждани, които ще видят, че ето приемат се съответните закони, има подобаващо отношение към сигурността и на такива мероприятия, и на други подобни масовия събирания на хора. Въпреки всичките предупреждения, че не може на 100% да се гарантира сигурността. Много важно е в сегашната обстановка, след като вече се поуспокоиха нещата и мина, да се отговори на такива въпроси: имало ли е проверка за оръжие в залата, аз поне не съм разбрал до този момент; как се е стигнало до тоя инцидент с друг бадж, който не е от конференцията? Това показва някакви пропуски в самата сигурност и при организацията на това мероприятие. От действията, които ще бъдат предприети или трябва да бъдат предприети след това нападение, обикновеният гражданин пак ще получи или няма да получи удовлетворение от това, което прави властта.
Водещ: Съществува механизъм – някой вижда едно престъпление, решава да го повтори, най-малкото, защото чрез такива актове, за които в обществото много се говори, стават известни. Трябва ли останалите политици да засилят охраната си оттук-нататък?
Димитър Димитров: Да, в такъв момент психолозите наричат това нещо „зона на комфорт”. Не си спомням такъв случай, освен убийството на бившия министър-председател Луканов, да се посяга на политик, и то толкова дръзко и нагло, пред камери, пред много хора. Това би подтикнало и хора с недобро психично здраве, би дало други идеи на други хора, които могат да си помислят, че ето това е възможност щом като то се е случило. Оставям настрана мотивите на самия нападател, но би могло да подтикне и други хора. Така че в тази предизборна обстановка, това нагнетяване на напрежението не бих искал да използвам думи „език на омразата” или нещо от тоя род, но имаше достатъчно такива социални напрежения, които съществуват стачки, предстоящи референдуми, избори, които се задават след няколко месеца, строежът на дюните или други такива неща. Някои хора могат да решат, че по този начин могат да решават проблемите, така че не е лошо да се прегледат мерките за сигурност при подобни неща.
Водещ: А след това нападение можем ли да говорим за пропуск в сигурността на държавните ни управници?
Димитър Димитров: Можем, то се случи това нещо и се видя от всички хора почти директно, по телевизията. Така че то се случи. Въпрос на късмет или на желание от страна на нападателя, че пистолетът не стреля или там не се случи, но щом се стихна до извършването на този акт, така че има пропуски, да. А и се видя и при реакцията след това, и при нещата, които изброих в началото, при организирането на самата конференция има пропуски.
Водещ: Споменахте вече мерките, но нека отново пак да ги припомним, които трябва да бъдат предприети оттук-нататък, за да не ставаме свидетели на подобни инциденти и нападения.
Димитър Димитров: Бързо трябва да се приемат законите, които ще уредят тези взаимоотношения между няколко групи – МВР, НСО, охранителни фирми, организаторите. Тези закони ще дадат възможност да се мисли за сигурността не като нещо далечно, което не ни засяга или, едва ли не, няма да се случи, а просто ще ни принудят да се съобразяваме с някакви норми, някакви принципи и правила за сигурност, които не трябва да бъдат подценявани, тъй като пък има други хора, които мислят как да ги пробият. Действията, които сега трябва да се предприемат и по изясняване на мотивите, и получаване на убедителни доказателства пред обществото защо това се е случило, как се е случило, мерки при продажбата на оръжие… Поне това, което чух от изявленията на официални лица, е, че той си е купил пистолета предния ден. Ето такива, в тази област могат да бъдат нещата и службите да си направят изводите и за по-добро оперативно планиране, и за планове след като нещо се случи. В тази област могат да бъдат мерките.