Студентско посещение в Музей за история на София

В края на тази седмица студенти от четвърти курс, специалност “Икономика на отбраната и сигурността”, посетиха Музея за историята на София, намиращ се на площад „Бански“ в самия център на града. Визитата имаше образователен характер. Информацията, подкрепена с най-различни артефакти от историята на днешната столица и представена по интересен и вълнуващ начин от г-жа Катерина Стоименова, успя да грабне вниманието на групата, още от самото начало.

Музеят е разположен в сградата на Софийската централна баня, която е построена през 1913 г. по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов на мястото на съществуващата до тогава турска баня. През 1944 г. южното й крило е разрушено в следствие на бомбардировките. В средата на 80-те години е затворена за ремонт. Официалното й функциониране като музей започва на 17.09.2015 г.

Хронологично подредената експозиция, започвайки с възстановки и предмети от времето на Неолита до периода на Втората световна война, още повече привлече и съсредоточи вниманието на групата. Това даде възможност да бъде проследена еволюцията в живота на населението на територията на днешна София от древността до наши дни.

В залите на музея студентите имаха възможността да проследят и развитието на държавните институции в страната, чието начало се поставя след Освобождението. Наученото по време на посещението ще служи за основа, върху която ще бъдат надградени знанията на студентите по предмета “Основи на политиката за сигурност”.

 

Текст и снимки: Васил Павлов, ІV курс, специалност „ИОС“