Студентска конференция „Предизвикателства пред националната политика за сигурност в началото на XXI век”

На 28.11.2012 г. (сряда) от 13.00 ч. в зала „Научни съвети” на УНСС се проведе студентска конференция на тема „Предизвикателства пред националната политика за сигурност в началото на XXI век”, организирана от четвъртокурсниците от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” с подкрепата на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС. Събитието бе част от обучението на студентите по дисциплината „Основи на политиката за сигурност”.

В организирането на проявата взеха участие студентите от 4 курс – Галя Станчева, Николета Георгиева, Станислав Богдански, Иван Добков, Биляна Богданова, Деница Ангелова и Ина Иванова. Дизайнер на афиша и фотограф по време на събитието бе Иван Колев. Водещи на двете части на конференцията  бяха – Йордан Тилков, Силвия Славова, Петя Ангелова и Станислав Богдански, които се грижеха всичко да върви по план и да се спази точно определеното време за представяне на докладите

Гости на конференцията бяха ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност” проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Стефан Христов –  директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС, доц. д-р Цветан Цветков – зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”,  научният секретар на катедрата гл.ас. д-р Константин Пудин, гл.ас. д-р Георги Пенчев – административен секретар на ЦСИОС, гл.ас. д-р Нончо Димитров, ас. Недко Тагарев, ас. Юри Ценков, докторант Теодора Гечкова, докторант Екатерина Богомилова, както и студенти от III курс по  специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.

Приветствие към участниците отправи проф. д-р Димитър Димитров. Той похвали студентите за проявената инициативност и подчерта голямата роля на такъв вид събития за тяхното обучение и бъдещо професионално развитие. Проф. Димитров сподели и спомен от своето следване. Като студент той също е участвал в организирането и провеждането на подобна студентска научна конференция.

По време на конференцията бяха изнесени 25 доклада отразяващи политиките за сигурност на различни държави, в т.ч.: САЩ, Русия, Япония, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Кипър, Гърция, Турция, Сърбия, Р.Македония, Косово, Албания, Сирия, Ирак, Иран, Израел, Северна Корея и Куба.

Чрез  своите доклади участниците подчертаха, че  разширяването на Европейския съюз, нарастващата роля на САЩ  в глобалните процеси  и възникналите противници на този установен ред променят основно средата за сигурност. Това доказа и актуалността на темата на конференцията като студентите заявиха, че именно политиката за сигурност на една страна е условието, което обяснява как управляващите органи гарантират сигурността на държавата и нейните граждани.

По време на презентациите четвъртокурсниците  наблегнаха главно на връзката между сигурността и интересите на съответните страни, както в настоящ, така и в бъдещ план. Очертаха се  ясни насоки за неутрализиране на настоящи и бъдещи рискове и заплахи стоящи пред тях през ХХI век като:  разпространение на оръжия за масово унищожение, организирана престъпност, корупция, нарастване на киберпрестъпността, международен тероризъм и др.

В края на събитието се акцентира  на извода, че от изключително значение за националната сигурност на дадена страна е и сигурността на всички държави, с които тя поддържа определени  взаимоотношения. Участниците определиха съвременния свят като взаимозависим. В тези условия бе препоръчано  правителствата да изведат на преден план идентифицирането, анализът, оценката, въздействието и мониторинга на рисковете,  което ще доведе към ранното сигнализиране за възможни рискови ситуации, вместо справянето с последиците от вече възникналите кризи.

Пленарният ден приключи в 17:00 ч като при закриването на конференцията гл.ас. д-р Константин Пудин изрази отново своята благодарност към студентите, преподавателите, докторантите и анонимният спонсор на събитието,  взели участие в нейното организиране и провеждане и с това допринесли за увеличаване на авторитета на специалност „Икономика на отбраната и сигурността” и катедра „Национална и регионална сигурност”.

 

Текст Илияна Илиева – IV курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността”

Снимков материал – Иван Колев –  IV курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността”