Докторант от катедрата взе участие в среща на високо равнище на организацията „One Young World”

IMG_8766Докторант Дарина Желязкова от катедра „Национална и регионална сигурност” взе участие в Среща на върха на Организацията „One Young World” в Тайланд, проведена в периода 18 – 21 ноември в гр. Банкок, Кралство Тайланд. Тя участва в специална сесия, посветена на трафика на хора под наслов: „Да направим разлика с помощта на медиите: казусът „кампания за повишаване на осведомеността по трафика на хора“.

По време на сесията докторант Желязкова участва в провеждането на няколко упражнения, които целят да обяснят и опишат престъплението, както и да определят целевите групи за различни по вид и съдържание информационни кампании. По време на упражненията присъстващите ясно разграничиха понятията трафик на хора, миграция и каналджийство. Наред с това бяха представени няколко информационни клипа, посветени на темата, както и официална он-лайн платформа с полезна информация.

Срещата бе официално открита с приветствия от г-н Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и носител на Нобелова награда за мир и сър Боб Гелдоф, получател на титлата „Man of Peace”, която се присъжда на хора с „изключителен принос за международната социална справедливост и мир“ и е почетен с рицарско звание от кралица Елизабет II. Младите лидери се насладиха на разходка по реката Чао Прая, която е неразделна част от Банкок и символично място за посрещане на чуждестранни гости.

Събитието събра на едно място практици от частния и държавния сектор и изследователи от 196 страни по света. Това е първата Среща на Върха на „One Young World” в Азия, чиято цел бе да се улесни провеждането на открит и конструктивен диалог между младите лидери от различни страни по света, които да насърчават по-доброто разбиране на широк спектър от глобални проблеми, както и да спомагат за тяхното разрешаване на местно ниво. Събитието допринесе за генериране на различни идеи за справяне с предизвикателствата и сътрудничество. Част от обсъжданите теми бяха: правата на човека, правата на бежанците, социалното предприемачество, управлението в Тайланд, доброволчеството, образованието, околната среда, актуални въпроси от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и др.

Във връзка с провеждащата се в началото на декември месец 2015 г. Конференция на световните лидери в Париж за климатичните промени, на която се очаква страните да се договорят за сключване на амбициозна договореност за забавяне на глобалното затопляне, на поне по един представител от държава беше поставена задача да се изготви обръщение по повод промените в климата. Изпълнението на задачата на докторант Желязкова може да бъде видяно тук.

Официалната церемония по закриване на Срещата се проведе в кампуса на Университета „Chulalongkorn“ в Банкок, който е водещ сред университетите в Тайланд. Церемонията включваше официално предаване на „домакинството“ от Управителя на местната власт в Банкок на кмета на гр. Отава, Канада, който ще бъде домакин на Срещата на високо равнище на „One Young World“ през 2016 г.

Текст и снимки: докторант Дарина Желязкова