Студент от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” на стаж в Администрацията на Президента

lnk1386080210І_KapchinaКато студент трети курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността” към катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС, през лятото на 2014 година студент Петя Капчина(в момента четвърти курс, същата специалност) е провела едномесечен стаж в Администрацията на Президента към секретаря по отбрана и сигурност.

Администрацията на Президента предлага ежегодно възможности за провеждане на стажове за студенти и висшисти от различни специалности. Стажът се провежда в различните структурни звена на Президенството, в зависимост от изразения интерес на стажанта. Цел на стажантската програма е да запознаване с работата на администрацията, с дейността и функциите на отделни структурни звена, както и възможност за прилагане на знания и умения, придобити по време на обучението, на практика в реална работна среда.

Цитираме впечатленията на Петя Капчина, студент в четвърти курс специалност „Икономика на отбраната и сигурността” към катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС, за впечатленията й относно програмата:

„Интересът ми към програмата бе породен от статута на тази институция, която за мен има символично значение като обедиваща, носеща духа на българското. Възможноста да се докосна до тази атмосфера ме подтикна да изпратя докумените си за кандидатстване – кратка автобиография и мотивационно писмо.

Последва интервю с представител на ресора, който бях посочила като приоритетен за мен. То бе проведено от контраадмирал Георги Фиданов – съветник по военно сигурност на Президента, който в последствие се стана мой наставник.

През първите дни от стажа бях запленена от обстановката в тази емблематична сграда. Дългите коридори, покрити с дебели, червени килими, тежките полюлей и царящата тишина. В последствие ме грабна ентусиазмът и отдадеността на хората, работещи там. Присъствах ежедневно на опертивки на екипа, на които се обсъждаха актуалните промени с средата за сигурност и с каква евентуална позиция да излезе Президенството. В рамките на проведения стаж се запознах с основополагащите нормативни документи в сферата на отбраната и сигурността, което в последствие ми бе в огромна полза по време на следващия семестър. По няколко пъти в седмицата имах възможност да дискутирам наученото с моя наставник, автор на някои от документите. Това може би бе най-ценното за мен, да общувам с човек от такъв висок ранг и всепризнат специалист в областта си. По време на стажа си дори имах възможност да участвам в Деня за високопоставени гости на „Тренировка на европейската военнотранспортна авиация 2014”, проведена на летището в гр. Пловдив.

С дълбока признателност към контраадмирал Фиданов и екипа му за наученото и видяното на практика, смятам, че стажът в Администрацията на Президента, е подходяща за всеки студент, който иска да излезе извън рамките на формалното образование, да обогати опита и възгледите си и да развива себе си.”

Повече информация за сроковете и условията за кандидатстване: http://www.president.bg/cat102/Stajantski-programai-ADMP/