Посещение в „Арсенал“ АД

На 12 април 2019г. студенти от IV курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ в УНСС, и част от преподавателския екип на катедра „Национална и регионална сигурност”, имаха възможност за първи път да посетят предприятието „Арсенал“ АД.

Предприятието е многофункционална инфраструктурна компания с водещи позиции в националната икономика и с богат опит в проектирането, производството, инженеринга и търговията с военни и граждански продукти. „Арсенал“ АД произвежда основно стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др.

Събитието бе организирано с помощта на г-н Пейо Сизов, Директор за Индия. Той направи презентация пред студентите за да ги запознае с история на предприятието и продуктите, които се произвеждат в „Арсенал“ АД. Студентите посетиха музея на предприятието, в който имаха възможността да видят ключови моменти от 140 годишната история на „Арсенал“ АД, а след това разгледаха шоурума, в който са изложени всички продукти произвеждани в момента в предприятието. По време на посещението си студентите и преподавателите се запознаха с техниките за безопасност при употребата на оръжия, каква е разликата при моделите автомати и боеприпаси и нововъведенията на пазара на оръжия. Те се запознаха с начина за разглобяване и сглобяване на автомат.

Екипът на катедра „Национална и регионална сигурност“ изказва огромна благодарност към „Арсенал“ АД за направената презентация и възможността студентите да се запознаят с продукцията, която произвежда предприятието.