Магистри от катедра „Национална и регионална сигурност“ се срещнаха с потенциални работодатели

На 20.03.20118г. в зала „Тържествена“ на Университет за национално и световно стопанство се проведе среща между завършили и настоящи магистри от специалности „Икономика на отбраната и сигурността“, „Копоративна сигурност“ и „Ядрена сигурност“ водени от катедра „ Национална и регионална сигурност“ с партньори на катедрата и работодатели от сектора за сигурност и отбрана.

Проф.д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” откри срещата и приветства с добре дошли студентите, преподавателите и гостите, представяйки пред аудиторията институциите и организациите, присъстващи на събитието. Редица партньори на катедрата се срещнаха със студентите, сред които Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност”, Сдружение „Български Атомен Форум“ Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, Асоциация на сертифицираните експерти по разкриване на измами, Българска асоциация „Корпоративна сигурност“ и  Sutherland Global Services.

Специален гост на събитието бе проф.д-р Тилчо Иванов. Той приветства всички участници в събитието, подчертавайки, че един от фундаментите в науката за национална сигурност е именно икономиката на отбраната и сигурността. Традиционно той пожела на студентите „насрещен“ вятър по техния житейски и професионален път.

 

Заместник – министър на вътрешните работи, г-н Стефан Балабанов изрази мнението си, че УНСС е университет номер едно в България в областта на икономиката, а също и в икономика на отбраната и сигурността. Той каза също, че МВР е институция, която има нужда не само от кадрите на Академия на МВР, но и от такива, обучаващите се в УНСС където той самият е магистър по „Корпоративна сигурност.

Г-н Николай Ненков, заместник – председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ посочи, че еднo от предимствата на работата в агенцията e възможността за работа в млад екип от утвърдени професионалисти в областта на контраразузнаването, от които за всеки би било удоволствие да се учи. Той подчерта също, че започването на работа в ДАНС, не е лесна задача и са необходими сериозни усилия и подготовка за преминаването на всички етапи от подбора.

Представител на Министерство на отбраната беше г-н Людмил Михайлов, директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“. Той подчерта, че благодарение на успешното сътрудничество между УНСС, в лицето на катедра „Национална и регионална сигурност“ и Министерство на отбраната, от 2013 до момента са приети близо 200 студенти на стаж, обучаващи се в съответните специалности на катедрата. Г-н Михайлов каза, че възможности за работа има както в МО, така и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Г-жа Нина Янчовска и г-жа Ваня Тумбева, представиха пред студентите възможността за работа в представената от тях международна компания Sutherland Global Services. И двете подчертаха, че са възпитанички на УНСС и това им е помогнало да се реализират в голяма международна компания с дългогодишна история, каквато е Sutherland. Те поясниха, че именно големите мащаби на компанията дават възможност за сътрудничество с различни университети и подчертаха, че за Sutherland е традиционна практика да осигурява стажове и стипендии на изявяващи се и мотивирани студенти, защото компанията има нужда именно от млад и квалифициран персонал за своите проекти.

Сдружение Сдружение „Български Атомен Форум“, в което членуват близо 60 енергийни фирми, работещи в сферата на ядрената енергетика, бе представено от г-н Станимир Георгиев, изпълнителен секретар на сдружението. Той бе категоричен, че в енергийния сектор има място както за технически специалисти, така и за кадри с икономическо образование и даде пример за работодател като АЕЦ „Козлодуй“, който предоставя близо 4000 работни места повече от 25 години и предлага добри условия за младите хора.

Проф.Кирил Стойчев,  секретар на Сдружение “Българска отбранителна индустрия“ посочи, че в отбранителната индустрия са заети повече от 25 000 души, а с подизпълнителите стават почти 100 000 души. Проф. Стойчев подчерта, че голяма част от тези хора са именно кадри на УНСС и това категорично показва голямата възможност за реализация на студентите в тази сфера.

Красимир Пингелов, в качеството си на изпълнителен директор на „Електрон Прогрес ЕАД“, сподели пред студентите, че в наши дни, винаги когато се говори за сигурност и нови технологии, младите хора са непременно ангажирани. Той акцентира върху значимостта на  киберсигурността и управлението при бедствия и аварии и ролята на младите при управлението на съвременните комуникационно – информационни системи, където имат място хора, най-вече с технически и икономически специалности.

Г-н Бойко Митев, председател на Управителния съвет на Българска асоциация „Корпоративна сигурност“ посочи, че в асоциацията членуват над 40 мениджъри по сигурността в страната, работещи в различни сфери, сред които енергетика, информационни технологии, както и банкови институции. Той обърна внимание на това, че работата в корпоративния сектор е доста интересна и дава възможност за развитие на бъдещите управленски качества на младите хора. Г-н Митев завърши с знаменитата теза на Стийв Джобс, която младите хора и работодателите на 21 век, би трябвало да припознават, а именно, че „Няма логика да наемаме умни хора и да им казваме какво да правят. Наемаме ги те да ни казват какво да правим“.

На срещата присъства и г-н Димитър Тошев, представител на Асоциация на сертифицираните експерти по разкриване на измами.

Накрая на събитието, проф. Димитров благодари на участниците за активното присъствие на срещата и приветства всички към разговори в неформална обстановка, на организирания от катедрата коктейл.

Текст и снимки: Адела Бозмарова (докторант към катедра „Национална и регионална сигурност“ )