ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА Д-Р ХАЙНРИХ БУХ

BuchВ края на миналата седмица в Малка конферентна зала се състоя лекция на тема „Анализ на риска при формиране на отбранителната политика“. Лекцията бе организирана от катедра “Национална и регионална сигурност”,  Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС и със съдействието на проф. д-р Тилчо Иванов.

Гост-лектор бе д-р Хайнрих Бух от Институт за интелигентни информационни системи (ITIS), Университет на Бундесвера, Мюнхен, Германия. Полковник Бух има над 40 годишен опит в областта на отбраната, ръководител на проекти за оперативни проучвания и симулационни бойни модели. Работил е за Европейската комисия, а в периода 2006-2009 г. е директор на проекта SfP-982063 Management of Security Related R&D in Support of Defence Industrial Transformation от страна на страните-членки на НАТО по  Програмата на НАТО  „Наука за мир”.  Това е един от големите научноизследователски проекти на УНСС през последните години, изпълняван от катедра „Национална и регионална сигурност” в сътрудничество със сродни организации от България, Германия, Румъния и Македония. http://sfp.e-dnrs.org/

Лекторът представи подходи и някои модели, които използват в практиката си в Германия, относно управлението на риска и нуждите от дългосрочното планиране.Студентите и гостите бяха запознати с практическото приложение на комбинираните методи, които са разработени от екипа на д-р Бух и неговия колега проф. Пикъл, както и резултатите от техните изследвания за рисковете в различни страни от света.

В края на лекцията, д-р Хайнрих Бух обърна внимание на студентите върху магистърските програми в Бундесвера, Мюнхен и подчерта доброто сътрудничество с катедра „Национална и регионална сигурност” и отличните възможности, които се предлагат на студентите за тяхното бъдещо развитие. Лекцията завърши с въпроси от участниците в събитието.