Програма „Ядрена сигурност“

9cd53_MAAE7От началото на м. юни 2014 г. катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС започна подготовка на международна магистърска програма по „Ядрена сигурност“. Програмата е с подкрепата на редица български и международни институции като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) със седалище във Виена, МВнР, МИЕТ, Агенцията за ядрено регулиране, Българската академия на науките, Института по металознание на БАН и др. Предвижда се програмата да стартира през есента на 2015 г.

logo_print IAEAЗа изминалите два месеца се случиха няколко много важни събития – УНСС и МААЕ подписаха рамково споразумение за сътрудничество в областта на ядрената сигурност. Споразумението бе подписано от Ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев и Генералния директор на МААЕ г-н Юкиа Амано по време на посещението му в България на 31 юни – 1 юли 2014 г.
На събитието присъстваха ректорското ръководство, доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на Р България към Службата на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ и членовете на екипа на катедрата. Ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност” проф. д-р Димитър Димитров бе определен за контактно лице по този документ.Целта на споразумението е да се установи практическата рамка за сътрудничество между страните в областта на научните изследвания и организирането на магистърска програма по ядрена сигурност. В него още се посочва, че двете институции ще си сътрудничат при сформиране на изследователски екипи по ядрена сигурност в България, обучение и подготовка на кадри, участие на университетски кадри в експертни мисии, ръководени от МААЕ и др.

untitled insenСледващото важно събитие бе приемането на катедра „Национална и регионална сигурност“ за член на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN), в която участват над 100 образователни институции от цял свят.

DSC04866 DSC04869Предстоят обучения на преподаватели и подготовка на учебни дисциплини.

 

Повече информация може да намерите на следните линкове:

Подписване на споразумение УНСС – МААЕ

Интервю на г-н Амано за в-к „24 часа“

INSEN

Посещение на г-н Юкиа Амано в България        Фото галерия