подполковник Марсел де Хаас обсъди със студенти Европейската политика за сигурност и отбрана

На 7 април 2010г. в зала „Научни съвети” на УНСС беше проведена публична лекция на подп. д-р Марсел де Хаас от Кралската Холандска армия на тема „ЕС: Европейска политика за сигурност и отбрана.” Д-р Марсел де Хаас е старши сътрудник на военната доктрина, стратегия и политика за сигурност на Холандия, НАТО, ЕС, Русия и страните от източна Европа. Бил е член на длъжности като военно-политически анализатор, лектор по международни отношения и международно право, ръководител изследвания на NATO School и политически съветник.
Лекцията започна с детайлна презентация и преглед на европейската политика за сигурност и отбрана в рамките на политиката на ЕС.[:] Голямият интерес от страна на присъстващите доведе до оживена дискусия още в самото начало относно позицията на Русия, проведената от нея кампания срещу структурата на ЕС, смятана за твърде остаряла и неактуална, както и за евентуалното членство на Украйна в НАТО.
Акцент беше поставен и върху въпросите, свързани с  развитието на европейската политика за сигурност и отбрана, военният капацитет, Европейската стратегия за сигурност и отбрана, операциите по поддържане на мира и отношенията с НАТО. Като нови заплахи и нарастващо предизвикателство пред съвременния свят Де Хаас идентифицира международния тероризъм, разпространението на оръжия за масово унищожение и регионалните конфликти, изискващи локално и комплексно въздействие.
Лекторът насочи вниманието на присъстващите и към проблемите на стратегическото партньорство между ЕС, НАТО и ООН в контекста на нарастващата роля на Русия. В заключение той определи Европейската стратегия за сигурност и отбрана като амбициозна, но реалистична и същевременно изправена пред редица затруднения – финансови и управленски, свързани с процеса на вземане на решение както на национално ниво, така и в рамките на съюза. Не на последно място бяха изтъкнати и проблемите с Турция, Малта и Гърция, също чакащи своето разрешаване. „It will go on, there are problems which can be solved with political will”, така д-р. Марсел де Хаас резюмира перспективата за развитие на Европейската стратегия за сигурност и отбрана.
На публичната лекция, организирана от „Младежка асоциация за изследване на сигурността и отбраната”, освен членове на организацията и студенти присъстваха и много гости, сред които бяха част от преподавателите в катедра „Национална и регионална сигурност”, както и неправителствената организация  „САИМО”.