Среща на проф. д-р Димитър Димитров с министъра на образованието и науката

На 10-ти юни 2020 година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети УНСС и разговаря с проф. д-р Димитър Димитров, ректор на университета и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Двамата обсъдиха актуалните проблеми и предстоящите задачи, свързани с развитието на висшето образование и на УНСС.

На срещата с разширения състав на Ректорско-деканския съвет министър Вълчев представи основните цели, заложени в проекта на Стратегията за развитие на висшето образование в Р България за периода 2020 – 2030 г., и начините за постигането им.

Ректорът проф. Димитров сподели, че след успешно осъщественото дистанционно онлайн обучение по време на епидемията, което е високо оценено от студентите, се очаква да се продължи в този дух. „Обмисляме възможност да въведем и хибридна форма, която да съчетава присъствено с онлайн обучение. Продължаваме да развиваме традиционно добрите си връзки с бизнеса, за да осигуряваме все повече стажантски програми на нашите студенти. Искаме последният им семестър преди дипломирането да бъде във фирми, за да усвояват практически умения. Възстановяването на икономиката след кризата изисква експертиза и знания и нашият университет е пряко ангажиран с това. Последният пример е участието на наши изследователи в новосъздадения Експертен консултативен съвет към министъра на икономиката“ – заяви ректорът.

„Целта ни е висшите училища да бъдат разпознаваеми на картата на висшето образование. Министерството на образованието и науката ще насърчава стратегии за общи програми, споделяне на ресурси, включване в европейски университетски мрежи. Стремим се да създадем модел, който да ви стимулира да инвестирате в подобряване на репутацията, и освен конкуренция да има и сътрудничество между университетите“ – посочи министър Вълчев.

Членовете на Ректорско-деканския съвет направиха предложения и дадоха конкретни препоръки, които да залегнат в проекта на Стратегията за висшето образование. Министър Вълчев пое ангажимент те да бъдат разгледани и взети под внимание при общественото обсъждане.

Във връзка със 100-годишнината на университета проф. Димитров връчи юбилейни монети и плакети „100 години УНСС“ на министър Вълчев и на проф. д-р Борислав Борисов, ректор (2003 – 2011 г.) и почетен ректор на нашия университет.

Министър Вълчев честити юбилея на УНСС и открои приноса на университета ни за цялостното социално-икономическо развитие на страната. Той  пожела университетът да продължи да надгражда постигнатото и да става все по-силен център на висшето образование и на академичното развитие.

Проф. Борисов на свой ред благодари за отличието и заяви: „Тази награда е от значение за мен, но и за цялата академична общност и доверието, с което сме работили заедно. Тя е послание към следващото поколение, което зае ръководните постове в университета. Имат нашата подкрепа и съм убеден, че ще се справят добре, а ние ще помагаме“.