Публична лекция на РОСАТОМ и МИФИ се проведе в УНСС

На 12 ноември се проведе публична лекция с Вадим Титов, изпълнителен директор на Росатом за Централна Европа и доц. к.т.н. Виктор Слободчук от катедра „Оборудване и експлоатация на ядрени и енергийни инсталации“ на Общинския институт за атомна енергия, филиал на Московския инженерно-физически институт (МИФИ) при Националния изследователски ядрен университет.

Събитието бе организирано от катедра “Национална и регионална сигурност” Руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом” в изпълнение на меморандума за сътрудничество между УНСС и „Росатом Централна Европа“,

В ролята на модератор бе проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедрата и декан на факултет “Икономика на инфраструктурата”.

Вадим Титов представи презентация с акцент върху предизвикателствата, пред които е изправена руската компания, свързани с климатичните промени и глобалното затопляне, поради което е необходимо непрекъснато усъвършенстване на технологиите. Той подчерта важността на българските проекти и специалисри в ядрената енергетика.

Доц. к.т.н. Виктор Слободчук направи техническа презентация на иновативния руски реактор ВВЕР-1200, който има двойна защита и отговаря на всички нови стандарти в безопасността на ядрената енергетика, наложени след аварията с японската АЕЦ „ Фукушима “ през 2011 година.

По време на лекцията студентите задаваха въпроси и участваха в дискусия с лекторите.