Научна конференция „Инфраструктурна конфликтология и сигурност“

21.10.09-1На 21 октомври 2009 г. в УНСС (Голяма конферентна зала) се проведе Научна конференция по конфликтология с международно участие на тема: „Инфраструктурна конфликтология и сигурност”. Организатор на научния форум бе Българска асоциация на конфликтолозите със съдействието на Факултет „Икономика на инфраструктурата” (УНСС),  Катедра „Национална и регионална сигурност” (УНСС), Международна академия по информатизация – Българско регионално отделение (МАИ-БРО) и Съюз за стопанска инициатива (ССИ).
Встъпително слово произнесе водещият на конференцията проф. д.ик.н. Димитър Й. Димитров [:](председател на Програмния съвет и на Организационния комитет) – президент на Българска асоциация на конфликтолозите.  В приветствието си проф. д.ик.н. Пламен Мишев (зам.-ректор на УНСС по НИД и международни проекти) поздрави участниците в научния форум като ги увери в подкрепата и съпричастността на ръководството на УНСС по проблемите на инфраструктурната конфликтология. В приветствените си думи проф. д.ик.н. Христо Първанов (декан на Факултет “Икономика на инфраструктурата” на УНСС) изрази задоволството си от провеждането на научния форум и изрази своята увереност, че преподавателите от Факултет “Икономика на инфраструктурата” за в бъдеще ще намерят своето място в рамките на това ново конфликтологично направление. Доц. д-р Димитър П. Димитров (ръководител Катедра “Национална и регионална сигурност” – УНСС) направи кратко представяне на дейността на Катедра “Национална и регионална сигурност” като специално се обърна към присъстващите студенти магистранти и им пожела успешна и ползотворна нова учебна година. Прочетен бе поздравителен адрес до Организационния комитет на научната конференция от Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на Република България в Руската федерация, което завършваше с думите: „Ние се гордеем с активността, отговорността и компетентността, с които подхождат Университетът за национално и световно стопанство и Българската асоциация на конфликтолозите.”
Научната конференция впечатли с формата, броя и разнообразието на участниците – представители от 11 български университета, 4 института на Българска академия на науките, Научно-техническите съюзи, Съюза на икономистите в България, Съюза за стопанска инициатива, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Присъстваха университетски преподаватели, докторанти, студенти, специалисти от реалната икономика, журналисти и гости.
Изнесени бяха общо 24 доклада, а бяха депозирани и ще бъдат отпечатани 33 доклада в списанието на Българска асоциация на конфликтолозите „Конфликтология и съвременност”. Изпратен за публикуване е доклад от Руската академия на науките посветен на трудовата миграция и влиянието й върху инфраструктурата и сигурността. Докладите най-общо могат да бъдат групирани в пет големи проблемни кръга в контекста на сигурността: 1) общи въпроси на инфраструктурната конфликтология; 2) инфраструктурни конфликти в сферата на транспорта; 3) инфраструктурни конфликти в сферата на информационното осигуряване; 4) инфраструктурни конфликти в сферата на енергетиката; 5) инфраструктурни конфликти при защита на критичната инфраструктура.
Конференцията протече с ясното съзнание на учените и специалистите от практиката, че проблемът за инфраструктурната конфликтология и сигурността придоби решаващо значение в условията на глобализация и интеграция на икономиката и начина на живот на хората. Според единодушното мнение на участниците, в условията на тоталната световна криза, сложността на проблема налага науката и научната общност, заедно с бизнеса и държавните и публичните субекти да фокусират вниманието си в търсенето на отговор на въпроса за по-нататъшни адекватни решения и действия. Конференцията постави и даде насоки за изследване и разрешаване на част от проблемите в теоретичен, методологичен и прагматичен аспект. Общо бе разбирането, че инфраструктурната конфликтология е ключ за разкриване на причините и източниците на деструктивните инфраструктурни конфликти и влиянието им върху сигурността. Накрая се стигна до извода, че инфраструктурната конфликтология е ново, но много перспективно научно и научно-практическо направление, в  което тепърва предстоят вълнуващи научни постижения.