Официално връчване на сертификати за отличен успех на студентите от международна магистърска програма „Ядрена сигурност“

fb_img_1498747304527На 28.06.2017 г. в зала „Тържествена“ се проведе официалното връчване на сертификати за отличен успех на студентите от първия випуск на единствената в света международна магистърска програма „Ядрена сигурност“.

На събитието присъстваха ректорът на УНСС проф. д. ик. н. Стати Статев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, възпитаник на УНСС, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор по обучението в ОКС „магистър“ и дистанционно обучение, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на магистърската програма, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, Тим Андрюс, ръководител на сектор „Програмно развитите и международно сътрудничество“ към отдел „Ядрена сигурност“ на МААЕ, координатор по организацията на сътрудничеството между УНСС и МААЕ, доц. д-р Светослав Спасов, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и други международни организации във Виена, Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, ген.-лейтенант д-р Ангел Антонов, началник на Национална служба за охрана (НСО), възпитаник на УНСС, главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР), на институти от БАН, енергийни експерти, преподаватели, роднини и приятели на студентите, които са от шест държави – България, Буркина Фасо, Замбия, Йордания, Нигерия, Ливан.

Проф. д-р Д. Димитров поздрави първите студенти, завършили международната магистърска програма. Той подчерта, че програмата е единствена в света и благодари на всички институции, участвали в осъществяването й.

В обучението участваха преподаватели от катедра „Национална и регионална сигурност“ и други катедри на УНСС, от СУ „Св. Климент Охридски“, изследователи от Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидроаеродинамика при БАН, от Техническия университет, Института по ядрени изследвания и няколко чуждестранни университета, експерти от АЯР. Студентите преминаха обучение в продължение на четири семестъра на английски език, което комбинира теоретически и практически занятия и съгласно изискванията на МААЕ включва 22 дисциплини, лабораторни упражнения, технически посещения, симулации и други.

Проф. д.ик.н. Стати Статев приветства първите седем студенти, завършили магистратурата „Ядрена сигурност“ в УНСС и бе категоричен, че програмата ще продължи да се развива и да подготвя успешни професионалисти за този важен сектор.

Министър Петкова сподели, че събитието, предизвиква двойна радост за нея – като възпитаник на УНСС и като министър на енергетиката. Тя подчерта, че заедно с екипа си са готови да окажат максимално съдействие за развитие и подкрепа на магистърската програма.

Тим Андрюс благодари на ръководството на УНСС и на проф. д-р Д. Димитров за усилията в осъществяването на магистърската програма и пожела на завършилите студенти да се справят с всички бъдещи предизвикателства.

Студентът Фади Малак, благодари от свое име и от името на колегите си за висок професионализъм, който проф. д-р Д.Димитров и всички преподаватели са показали.

Ректорът проф. д. ик. н. Стати Статев и министър Петкова връчиха сертификати за отличен успех на студентите.

В чест на първия випуск на международна магистърска програма по „Ядрена сигурност“, преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност“ и магистрите посадиха чинар, който е олицетворение на живота, красотата и енергията.

Катедра „Национална и регионална сигурност“ пожелава много лични и професионални успехи на студентите от международната магистърска програма „Ядрена сигурност“.