Участие на студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ в конференция

image-0-02-05-b71ea508fc35b1ea61d549b103344356f3d4bb7135537edb8700797462c130ec-vКатедра “Национална и регионална сигурност“ ежедневно осигурява възможности за придобиване на професионални умения и компетентности на своите студенти. На 17.02.2017г. в Търговски център “Европа” в град София се проведе конференция на тема „Съдебната реформа, преки чуждестранни инвестиции и отражението върху икономическото развитие“, в коята студентите от трети и четвърти курс в специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ получиха възможността да вземат участие. Част от Конференцията бяха редица глобални организации и корпорации, сред които Българо-швейцарска търговска камара, British Bulgarian Association, American Chamber of Commerce in Bulgaria, Telenor, Deloitte и други.

Видни експерти в сферата на сигурността, превенцията и противодействието на корупцията представиха своите презентации на различни теми свързани с конкретна проблематика.

Г-н Ханс Пунг, ръководител на РАНД Европа, запозна аудиторията с реалните измерения на корупцията в Европа, както  и нейната стойност в размер на пет билиона евро годишно по изследване за Европейския парламент. Корупцията води до невъзвръщаеми загуби за цялата европейска икономика. Важно място бе отредено и на корупцията в България, която е в размер на 6% от БВП. Като сериозен феномен в историята на финансовите злоупотреби се отбелязва и фалитът на КТБ.

Г-н Красен Станев, преподавател в СУ „Климент Охридски“, представи икономическите и фискални аспекти, влияещи върху преките чуждестранни инвестиции.

В конференцията взеха участие и представители от големи корпорации като г-н Майкъл Фоли, Изпълнителен директор на Теленор за България. Тематиката на неговото представяне бе доброто управление на една голяма корпорация, както и нулевата толерантност към корупцията. Най-важните аспекти на компания със сериозни мащаби на териториите на над 60 държави, са удовлетворяване на потребностите на клиентите, печелившата екипна работа и добрата бизнес комуникация. Корпорации от подобен тип, осъществяват превенцията и противодействието на корупцията чрез изграждане на ясна картина за сегашното състояние на компанията и желаните цели и бъдещи резултати. Експертите споделят, че антикорупционните политики са добре проектирани на хартия, но  за да бъдат реално приложени, е необходимо ефективно изпълнение и мониторинг. Основните задачи са: да бъде измерен риска, да бъде приложен контрол и да се пристъпи към действия.

Студентите представляваха катедра “Национална и регионална сигурност“,  както и специалностите и дисциплините, които се изучават. Обмениха професионален опит и  компетентности и получиха координати и контакти на европейски експерти в сферата на сигурността и отбраната.