Участие на катедра „Национална и регионална сигурност“ в проект на Академичната мрежа на ОССЕ

untitledКатедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) при УНСС взеха участие в проект на Академичната мрежа на ОССЕ на тема „Продължителни конфликти в рамките на ОССЕ: Иновативни подходи за сътрудничество в конфликтните зони”, който беше публикуван на 7 декември тази година. Основна цел на проекта бе обсъждането и формулирането на предложения от страна на академичната общност за иновативни подходи, които да подпомогнат разрешаването на четирите т.нар. „замръзнали“ конфликти на територията на бившия СССР – Карабах, Южна Осетия, Абхазия и Транснистрия.

Ас. д-р Атанас Димитров участва в проекта като представител на катедрата с доклад на тема „Отношенията между ОССЕ и гражданите в конфликтните зони като невоенни мерки за изграждане на доверие и сигурност“, както и по време на официалния семинар, проведен на 4 юли във Виена. Наред с катедра „Национална и регионална сигурност” и ЦСИОС при УНСС в проекта участваха още и представители на ОССЕ и ЕС и редица академични институции от Швеция, Холандия, Германия, Финландия, Англия, Русия, Молдова, Литва и др.

Публикацията по проекта може да бъде изтеглена от http://osce-network.net/publications/

Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИОС) е основно обслужващо звено на УНСС и Катедра “Национална и регионална сигурност, по смисъла на чл. 25, ал. 3 от Закона за висшето образование и чл. 16, ал. 1, т. 1 от Правилника за дейността на УНСС.

През 2014 г. ЦСИОС бе приет за член на Академичната мрежа на ОССЕ (The OSCE Network of Think Tanks and Academic Institutions) и стана първата българска институция, представена в тази престижна научноизследователска мрежа.