Посещение в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН

LogoINRNE-1След посещението в АЕЦ „Колзодуй”, проведено през месец януари тази година, част от студентите , обучаващи се в международната магистърска програма на УНСС и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена, посетиха Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. Групата бе придружавана от проф. д-р Димитър Димитров ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”, гл.ас. д-р Константин Пудин и ас.д-р Екатерина Богомилова – научен секретар на катедрата.

В рамките на посещението студентите имаха възможност да се запознаят с дейността на Института в областта на ядрената енергия, а също с контролната дейност свързана с радоиактивните материали (РАМ) Те бяха придружавани от доц.д-р Христо Протохристов от Лаборатория „Анализ на РАМ от нелегален произход” на ИЯИЯЕ. Присъства и държавният инспектор при Главна дирекция „Ядрена безопасност” на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) г-н Емил Бонев.Групата бе приета и от директора на Института доц.д-р Димитър Тонев, който накратко представи дейността на ръководеното от него научно звено. Доц. Тонев даде висока оценка на международната магистърска програма на УНСС, като изрази готовност за сътрудничество в бъдеще.

ИЯИЯЕ е най-големият комплексен център в България за научни и приложни изследвания в областта на ядрената физика и технологии, както и на техните взаимодействия с околната среда. Основан е през 1972 г. В него се осъществяват висококачествени научни изследвания и иновации за изпълнение на важни национални програми, провеждани на нивото на съвременните научни постижения.