25 години катедра „Национална и регионална сигурност“ и специалност „Икономика на отбраната и сигурността“

DSC_0024

Проф. д-р Д. Димитров, ръководител на катедрата, доц. д-р Десислава Йосифова, зам.- министър на отбраната,проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Тилчо Иванов, доайен на катедрата, Теодор Кафеджиев, предприемач, възпитаник на катедрата

Преди броени дни бе отбелязана 25 годишнината на катедра „Национална и регионална сигурност“ и специалност „Икономика на отбраната и сигурността. На събитието, което се проведе в аула „Максима“ на УНСС, присъстваха  проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Десислава Йосифова, зам.- министър на отбраната, проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, проф. д-р Тилчо Иванов, доайен на катедрата, Теодор Кафеджиев, предприемач, възпитаник на катедрата, преподаватели, студенти, гости.

DSC_0070В академичното си обръщение по повод 25-годишния юбилей ректорът на  университета проф. д.ик.н. Стати Статев изтъкна многобройните успехи на катедрата, които определи като забележителни със сериозните си резултати. Ректорът припомни на присъстващите участието си в срещата на Работната група на Международната мрежа за обучение по ядрена сигурност (INSEN) във Виена през февруари т.г., защитата на сложния, интердисциплинарен характер на магистърската програма по „Ядрена сигурност“, водеща на която е катедра „Национална и регионална сигурност“.

Проф. Статев прочете поздравителен адрес до катедрата-юбиляр от името на Академичното ръководство на университета. В него се посочва, че изминалият четвърт век е време на академичен градеж на катедрата, на нейното институционално и кадрово укрепване и развитие, на много енергия, амбиция и стремеж към усъвършенстване на учебната и научноизследователската работа, на обучението на няколко поколения бакалаври и магистри, на сътрудничеството с много държавни институции, бизнеса, неправителствени организации, университети, БАН, на приобщаването й към семейството на УНСС като една от 33-те катедри в нашия университет. „Убеден съм, че със завидния си академичен потенциал катедрата ще продължи своя успешен път“, изтъкна проф. Статев.

DSC_0116Ректорът връчи на проф. Димитър Димитров възпоменателен медал „ Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС”, с който катедрата се награждава „за сериозни постижения в учебната и научноизследователската работа и по случай 25 години от основаването й“.

От името на ръководството на Министерството на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова, също възпитаник на УНСС, поздрави катедрата за юбилея. Тя изказа благодарност за положения труд и професионализъм при подготовката на кадри. Вярваме, че ще запазите академичния си дух и разчитаме много на вас, каза доц. Йосифова.

DSC_0169Зам.-министърът връчи на проф. Димитър Димитров плакет на Министерството на отбраната за “постигнатите високи резултати в научната и академичната дейност“.

 

 

 

DSC_017925 години са младежка възраст, тя отваря най-широки хоризонти и дава най-големи надежди, сподели проф. д-р Тилчо Иванов, ръководител на катедрата в периода 1992 – 2007 г. Националната сигурност е област, в която трябва да вложим своите усилия и съм убеден, че този половин век ще даде зрялост и успехи, а ние ще осъществим това, което очаква от нас обществото, каза доайенът.