ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ВЪВЕДЕНИЕ В ЯДРЕНАТА СИГУРНОСТ“

DSC_01550Катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС предложиха на преподаватели и студенти още една специализирана публична лекция, която този път бе посветена на темата за ядрената сигурност. Тя бе изнесена от д-р Сара Кучесфахани от Центъра за международна търговия и сигурност към Университета в Джорджия, САЩ. Публичната лекция е част от подготовката за международна магистърска програма „Ядрена сигурност” в УНСС, която трябва да стартира от следващата учебна година.

Проф.д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“ представи гост-лектора д-р Сара Кучесфахани и нейните колеги – Карън Круз, бизнес мениджър  на Центъра за международна търговия и сигурност към Университета Джорджия и Ира Плакс – студентка в Центъра.

Лекторът д-р Сара Кучесфахани се спря последователно на понятието ядрена сигурност,  превенцията, разкриването и отговорността при кражбите, ядрения саботаж, нелегалния трансфер и др. Ядрената сигурност е обособена като направление в международната сигурност и сега се разработват програми за подобряване на химическата, биологичната, радиоактивната и ядрената култура, изтъкна тя.

В презентацията си д-р Кучесфахани открои свободните от ядрени оръжия зони в света, основните заплахи за ядрената сигурност –  ядрен тероризъм, злонамерена употреба на радиоактивни вещества, кражбата и продажбата на радиоактивни материали. Тя акцентира и на стъпките, необходими за укрепване на ядрената сигурност.

Кратко представяне направиха Карън Круз и Ира Плакс. Те споделиха опита си от обучението и изследванията в областта на ядрената сигурност.

Публичната лекция се проведе при голям интерес от страна преподаватели и студенти IIIи IVкурс от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.

Снимки: Мария Гелова