НАШ ДОКТОРАНТ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПРЕСТИЖНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОССЕ

1 Докторант Дарина Желязкова от катедра „Национална и регионална сигурност” взе участие във Втората Международна изследователска конференция на Колежа на ОССЕ в Таджикистан под надслов „Сигурност на границите: глобализация и предизвикателства на миграцията“, проведена в периода 17 – 21 ноември в гр. Душанбе, Република Таджикистан. Тя представи своето изследване на тема „Анализ на трафика на хора като икономически проблем и българския модел за противодействие“.

 

2В своя доклад докторант Желязкова акцентира върху икономическите аспекти на трафика на хора, които обясняват и описват престъплението и предполагат разграничаване на понятията трафик на хора, миграция и каналджийство. Наред с това бе представен преглед на проучената литература от България. Дарина Желязкова анализира основни икономически понятия като търсене и предлагане при трафика на хора и направи опит за категоризация на икономическите аспекти на престъплението.Тя описа българския модел за противодействие, състоящ се от четири основни компонента. В заключение бе изведен извода, че са необходими усилия в посока превенция и противодействие на трафика, като би следвало да се влияе едновременно върху причините, които пораждат както търсенето така и предлагането.

3Конференцията събра на едно място практици и изследователи от 17 страни – членки на ОССЕ – Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Франция, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Литва, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Таджикистан, Туркменистан и Украйна, както и от две държави – партньори за сътрудничество – Афганистан и Тунис. Целта на Конференцията бе да се улесни провеждането на открит и конструктивен диалог между изследователи и практици, базиран на научните разработки и практическия опит, които да насърчават по-доброто разбиране на глобалните проблеми на миграцията. В края на Конференцията всички участници споделиха мнението, че за да се обсъждат въпросите, свързани с граничната сигурност и управление, е необходим конструктивен и сплотен диалог между практиците, работещи по границите и изследователите, занимаващи се с тези въпроси. Конференция допринесе за генериране на устойчиви решения за справяне с предизвикателствата за сигурността по границите.

7Конференцията бе официално закрита с посещение от участниците на границата между Таджикистан и Афганистан, по време на което участниците се срещнаха с техни колеги от граничните и митническите служби и имаха възможността да наблюдават инфраструктурата на границата, работния процес, както и таджикската страна на моста над река Panj. Пътуването отбеляза края на Конференцията, която позволи на участниците да обсъдят различни подходи към управлението на миграционните потоци, трафика на хора и незаконната миграция, както и миграционните тенденции в Централна Азия. Колежът предостави отлична възможност за среща с представители на различни административни институции, практици и изследователи. Този формат позволи обсъждането, сравнението и анализирането на понякога много различни гледни точки по един конструктивен начин.

Снимки: докторант Дарина Желязкова