ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА Г-Н РАДОСЛАВ СТАМЕНКОВ – РЪКОВОДИТЕЛ НА МИСИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО МИГРАЦИЯ

DSC_00170„Какво е миграция? Как си представяте дейността на Международната организация по миграция? Как възприемате бежанците?” С тези въпроси към присъстващите започна лекцията си г-н Радослав Стаменков – ръководител на мисията на МОМ в Р България.

В представянето си гост-лекторът почерта, че миграцията е нещо старо, съществуващо от хилядолетия. Целта й е била и е търсене на по-добри условия на живот. Днес 1/7 от човечеството мигрира. Той подробно се спря на трите типа миграция – трудова, принудителна и свързана с природни бедствия, а също на причините за миграционните процеси – демографска среда, икономически условия, конфликти, природни условия и др.

Международната организация по миграция е най-голямата и водеща организация по миграция в света. Основана е през 1951 г. Днес в нея членуват 156 страни и работят 9 000 служители в цял свят. Бюджетът й е над 1 млрд. долара. Организацията предоставя услуги, експертиза и консултантски дейности в областта на миграцията, както за държавните администрации, така и за отделните мигранти, с цел управление на миграцията в полза на всички. Тя осигурява хуманитарна подкрепа на нуждаещи се мигранти, били те бежанци, разселени лица, или мигранти, изпаднали в беда, чрез специализирани програми за завръщане, заселване и социално включване, отбеляза г-н Стаменков.

Той отдели специално внимание на миграционния натиск върху България през 2013 г. в резултат на политическата нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка. Цитирани бяха данни за бежанците в страната, които към 31.10.2014 г. са близо 5000 души, в т.ч. 3068 или 63% са сирийци. Представена бе дейността на мисията на МОМ у нас.

В заключени г-н Стаменков изтъкна, че миграцията не трябва да се възприема като отрицателно явление. Тя допринася за увеличаване на културното разнообразие. Има и чисто икономическа полза за страните, в които се мигрира.

Публичната лекция, организирана от катедра „Национална и регионална сигурност”, катедра „Икономическа социология” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността (ЦСИСО) при УНСС, премина при засилен интерес от страна на студенти и преподаватели. На нея присъстваха проф. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, доц. д-р Андрей Нончев – ръководител на катедра „Икономическа социология”, гл.ас. д-р Михаела Мишева – научен секретар на катедра „Икономическа социология”, гл.ас. д-р Константин Пудин – научен секретар на катедра „Национална и регионална сигурност”, гл.ас. д-р Георги Петрунов – катедра „Икономическа социология” и член на експертната група към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), д-р Милка Йосифова – катедра „Национална и регионална сигурност”, докторант Захари Горанов – катедра „Национална и регионална сигурност”, студенти от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” и специалност „Икономическа социология”. Доказателство за интереса към лекцията бе големият брой въпроси след нея.

Снимки: Мария Гелова