Участие в индустриалния форум

forumНа 09 и 10 октомври в резиденция „Бояна“ се праведе Индустриален форум под патронажа на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили и президент на Република България господин Росен Плевнелиев. На събитието присъстваха представители на Министерство на отбраната, Министерски съвет, Министерство на икономиката и енергетиката, БАН, УНСС, представители на фирмите от отбранителната индустрия в Република България, военните аташета на САЩ, Италия, Франция и др.
През първият работен ден се проведе експертно заседание относно възможностите за повишаване на конкурентоспособността на отбранителната индустрия, ролята на МО, както и възможностите за по – добро взаимодействие между науката и институциите.
През втория работен ден заседанието бе открито от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов  запозна участниците във форума с политиката за модернизация на армията – основа за икономически растеж, иновации и коопериране в   евроатлантическото пространство.
В заседанието на Индустриалния форум  участваха още помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, заместник-главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Рини Гоос, генералният мениджър на Агенцията за комуникации и информация на НАТО Коен Гийсбърс, генералният мениджър на Агенцията на НАТО за поддръжка Майк Лайдън, представители на държавни институции и на българската отбранителна индустрия.
Катедра „Национална и регионална сигурност“ бе представена от ас.д-р Екатерина Богомилова и докторантите Елена Бакова, Захари Горанов и Христо Даков.

текст: докторант Захари Горанов