ДОКТОРСКА СТЕПЕН И ЗА АТАНАС ДИМИТРОВ

pic2Със защитата на дисертационен труд на тема „Икономически аспекти на операциите по опазване на мира” Атанас Димитров се присъедини към докторите по икономика, подготвени от катедра „Национална и регионална сигурност”. Така техният брой стана 18. Това бе петата успешна докторска защита в катедрата за тази година.

Съвместната ни работа се оказа много интересна и ползотворна. Атанас бе много активен през цялото време на обучението си като докторант. Сам избра темата на дисертацията. Притежава бакалавърска и магистърска степен по специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, придобити в УНСС. Още като студент прояви интерес към научноизследователската работа. По време на обучението си в докторантура участва в няколко научноизследователски проекта, сред които „Икономически аспекти на тероризма”, „Социално-икономически аспекти на трафика на хора”, “Обучението на докторанти иноватори, визионери, таргет-анализатори и реализатори – инвестиция с европейски измерения”. Успя да се включи в активности по програма COST и да осъществи няколко краткосрочни изследователски мисии във Великобритания, Австрия и Италия, които допринесоха той да развие тезата на дисертационния си труд. За това много му помогна отличното владеене на английски, италиански и немски език, посочи при представянето на докторанта неговият научен ръководител проф. д-р Димитър Димитров – ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” и член на научното жури.

Положителни оценки за дисертационния труд на Атанас Димитров дадоха и останалите членове на научното жури, включващо едни от най-изявените специалисти по въпросите на мисиите по поддържане на мира и сигурността – проф. д-р Стефан Христов (УНСС) – председател на журито, кап. І ранг проф. д.н. Янцислав Янакиев (ИПИО, ВА „Г.С.Раковски), о.р. полк. проф. д.н. Георги Бахчеванов (Департамент „Национална и международна сигурност”, НБУ) и полк. доц. д-р Захарин Марков (ИПИО, ВА „Г.С.Раковски).

Темата на дисертационния труд е изключително актуална. Акцентира се върху един слабо изследван проблем у нас, какъвто е проблемът за икономическите аспекти на мирните операции. Дисертантът демонстрира добро познаване и представяне на темата, като високо трябва да бъде оценен предложения инструментариум за оценяване на икономическите аспекти на мирните операции, посочи в рецензията си кап. І ранг проф. д.н. Янцислав Янакиев. Давайки висока оценка на изследването, той препоръча неговото публикуване.

Рецензираният труд оставя много приятно впечатление. Към дисертанта може да бъде направена препоръка да продължи своите изследвания в избраното научно направление, за което мисля са налице личните способности и натрупаните знания…Извършеното изследване от Атанас Димитров според мен способства за разширяване и обогатяване на съществуващите по знания в областта на международния мир и сигурност. То е полезно за държавните органи и е необходимо за научната общност, изтъкна в рецензията си проф. д-р Стефан Христов.

Докторантът познава в детайли състоянието на проблема. Доброто образование и изявената склонност към научни изследвания му позволяват да се заеме с така актуалната тема. Отнася се творчески, бих казал прекалено критично към съществуващият литературен материал…В катедрата съществува добра традиция да се изпипват нещата. Методологията на дисертационното изследване е подбрана правилно и коректно. Това е заслуга както на докторанта, така и на научния ръководител, за което бих искал да ги поздравя….Изследването обогатява съществуващите знания за понятието „операциите по опазване на мира“, оформя ново виждане за икономическите, политическите и социални аспекти на тези операции. Удовлетворен съм. Виждам, че в презентацията дисертантът е отчел и трите мои препоръки, отбеляза при представяне на становището си о.р. полк. проф. д.н. Георги Бахчеванов.

За мен бе удоволствие да прочета тази дисертация. Интересно ми бе да се запозная с вижданията на хора извън системата за това, което се случва в нея. Трябва да призная, че те са изключително точни….Поздравявам докторанта и неговия научен ръководител за изключително доброто изследване, посочи полк. доц. д-р Захарин Марков.

Изказвания в подкрепа на дисертацията направиха проф. д-р Димитър Велев – запознат с работата на Атанас в качеството си на негов консултант в рамките на университетски проект и доц. д-р Георги Павлов – негов преподавател и колега от екипа на катедрата. И двамата подчертаха, че изследването е резултат от сериозна и задълбочена работа и притежава редица достойнства.

В края на заседанието след проведеното гласуване видимо развълнуван д-р Атанас Димитров благодари на научното жури и на всички, които са били съпричастни към обучението му в докторска степен и проведеното от него изследване – научния ръководител проф. д-р Димитър Димитров и членовете на екипа на катедра „Национална и регионална сигурност”. Специални думи на благодарност за оказаната интелектуална подкрепа бяха отправени и към г-н Маркус Гаустер от Institute for Peace Support and Conflict Management към Академията за национална отбрана, Виена.

Снимки: д-р Екатерина Богомилова и докторант Захари Горанов