ЕКАТЕРИНА БОГОМИЛОВА Е НАЙ-НОВИЯТ ДОКТОР В КАТЕДРА „НАЦИОНАЛНА И РЕГИОНАЛНА СИГУРНОСТ”

IMG_3517Първият ден на юли 2014 г. ще остане в историята на катедра „Национална и регионална сигурност” с успешната защита на дисертационния труд на докторант Екатерина Богомилова. Авторитетното жури с председател доц. д-р Георги Павлов (УНСС) и членове проф. д-р Димитър Димитров (ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, УНСС и научен ръководител на докторанта), проф. д-р Георги Ботев (Академия на МВР), проф. д-р Митко Стойков (ВА „Г.С.Раковски”) и доц. д-р Пламена Златева (БАН) единодушно гласува за присъждане на ОНС „Доктор”.

Заради безспорната актуалност и важност на изследвания проблем дисертационният труд на тема „Усъвършенстване на защитата при наводнения в Република България” предизвика голям интерес както сред академичната общност, така и сред представителите на местната власт в страната, експерти и други заинтересовани лица. На защитата присъстваха г-н Иван Грънчаров, кмет на Община Луковит, г-н Цветелин Цоков, зам.-кмет на Община Луковит, инж. Емил Емилов, главен секретар на Областна администрация Ловеч, г-н Константин Костадинов, изпълнителен директор на „Пристанищен комплекс – Лом ЕАД”, гл. комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” при МВР, доц. д-р Марчо Марков, доц. д-р Светла Цветкова, проф. д-р Димитър Велев, доц. д-р Георги Забунов, целият академичен състав на катедрата, а също много докторанти и приятели на Екатерина.

Освен с научно-приложните приноси, които са декларирани в автореферата, дисертацията на докторант Екатерина Богомилова се отличава от много други разработки по това, че изследването, представено в нея, бе проведено в много тясна връзка с крайните потребители. Това е и една от нашите цели – да изследваме съвременни проблеми на сигурността и да търсим решения, поддържайки контакт със заинтересованите страни. Методологията предложена в настоящата дисертация е много сериозен инструмент, който би могъл да се използва при анализирането на други проблеми, отбеляза научният ръководител на докторанта проф. д-р Димитър Димитров.

Изказвания направиха проф. д-р Стефан Христов, член на екипа на катедра „Национална и регионална сигурност” и ръководител на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС в периода 2008 – 2013 г. и проф. д-р Тилчо Иванов, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност” в периода 1992 – 2007 г.

Свидетел съм на работата на докторанта, който успоредно с писането на дисертацията участва в няколко научноизследователски проекта, важно условие за развитието на един млад изследовател. Зная колко усилия са вложени в разработването на дисертационния труд…Това е една образцова дисертация от методологична гледна точка. Пример, по който трябва да се пишат дисертации, подчерта проф. д-р Стефан Христов.

Катя демонстрира много способност, амбиция, настойчивост. Бих искал да я поздравя за сериозната аналитична работа, която не е никак лека и е изключително важна. Убеден съм в нейните бъдещи успехи, отбеляза в изказването си проф. д-р Тилчо Иванов.

В края на заседанието вече д-р Екатерина Богомилова отправи думи на благодарност към: научното жури „за казаното „да””, научния ръководител проф. Димитър Димитров „за съдействието, градивните критики и търпението по време на съвместната работа”, представителите на местната власт в Община Лом и Община Луковит „за оказаното съдействие”, организатора на учебната работа към катедрата г-жа Антоанета Андонова „за неоценимата помощ при оформлението на дисертационния труд и всеотдайната подкрепа”, гл.ас. д-р Георги Пенчев „за програмното подпомагане при разработването и симулирането на описаните сценарии”, родителите си, които присъстваха в залата и екипа на катедра „Национална и регионална сигурност”, който „може да мотивира и най-немотивирания човек да работи”.

Снимки: докторант Елена Бакова и докторант Венцеслав Ветов