Четвърта студентска научна конференция „Инфраструктурата: бизнес и комуникации“

DSC_0018На 7-ми април 2004 г. се проведе, поредната, четвърта Студентска научна конференция на тема: „Инфраструктурата: бизнес и комуникации“, под патронажа на Ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. Проявата бе организирана от факултет „Икономика на инфраструктурата” на УНСС в сътрудничество с Института за енергиен мениджмънт и Студентски съвет на УНСС.

В приветствието си проф. д.ик.н. Христо Първанов, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, подчерта, че основната цел на конференцията е да бъде намерен пряк път за близко общуване с бизнеса и по-бързо представяне на резултатите и получаване на обратна връзка за тяхната полезност.

Проф. д-р Валентин Гоев, Зам.-ректор по научноизследователската дейност на УНСС поздрави участниците от името на Ректора на УНСС, проф. д.ик.н. Стати Статев. Профeсор Гоев изтъкна уникалността на събитието, предоставящо възможност на студентите да да се запознаят със спецификата на научното изследване и обърна внимание на условията и пречките за разработването на добри научни изследвания.

Обобщавайки наситената програма на конференцията, проф. д-р Таня Парушева, основен организатор на конференцията и Зам.-декан  по НИД на факултет „Икономика на инфраструктурата“, посочи ,че са включени доклади на 78 студенти от 39 екипа, разпределени в двете основни направления – „Бизнес, инфраструктура и комуникации“ и „Антикризисна политика“.

Приветствия към участниците и организаторите на конференцията представиха г-жа Весела Катева от Института за енергиен мениджмънт и Алекс Петков, Секретар на Студентски съвет на УНСС и студент от IV-ти курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността“. Ръководството на Факултета и организаторите на конференцията изразиха благодарност към Института по енергиен мениджмънт и Студентски съвет на УНСС, чрез чиято любезна
подкрепа бе осъществено издаването на сборниците с доклади, както бе осигурена и материалната част от наградите за участниците.

Работата на конференцията премина в две секции. В първата, която се проведе в Голямата конферентна зала бяха „разпределени“ участниците от специалностите „Икономика на туризма“, „Икономика на търговията“ и „Стопанска логистика“, а в Малка конферентна зала – студентите от „Икономика на транспорта“, „Икономика на отбраната и сигурността“ и „Медии и журналистика“.

Сред участниците и гостите бяха преподаватели от Факултет „Икономика на инфраструктурата“, други факултети и звена на УНСС, представители на бизнеса и държавната администрация.

Студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” представиха девет доклада посветени на актуални, интересни и сложни проблеми на икономиката и организацията на отбраната и сигурността. Представените доклади бяха съпътствани с множество въпроси и коментари от участниците в сесията. От четвъртокурсниците, специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ участваха следните екипи със съответните теми:
Мария Михайлова и Мирела Къркеланова, „Институционалната система на Р България – възможни сценарии, свързани със сигурността“;
Алекс Петков и Цветомира Пенкова, „Киберсигурност и съвременни комуникации“;
Аделина Барболова и Габриела Иванова, „Бежански поток от Сирия – заплахи за националната сигурност на България“;
Христина Христозова и Ромина Славева, „Българската армия в помощ на населението при бедствия и аварии“;
Йорданка Георгиева и Михаил Станишев, „Социална кохезия – фактор за сигурността на Република България“;
Борис Цолов и Светлана Стоянова, „Приложение на „безпилотните летателни апарати” в сектора за сигурност“.

От трети курс участваха следните екипи със съответните теми:
Сибел Бялева и Веселина Чаушева, „Икономическата криза и трафикът на хора“;
Елица Паскулова и Стоян Деничин, „Състояние и перспективи пред службите за сигурност в България: европейски практики“
Росица Александрова и Мартин Любенов, „Бежанската криза в България: развитие и последици“.

Интензивната и плодотворна работа завърши в ранния следобед, след което последва връчване на грамота, сборник с материалите от конференцията и диск с електронното издание на материалите.
За всяка специалност бе определен най-добър екип, който получи допълнителна материална награда. След продължително и тежко обсъждане, поради отличните качества на всички доклади за най-добър доклад, представен от студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността“ бе избран доклада „Бежанската криза в България: развитие и последици“, представен от екипа на Росица Александрова и Мартин Любенов от трети курс.

Грамотите и наградите бяха връчени от проф. д.ик.н. Христо Първанов и проф. д-р Таня Парушева.

Снимки: Мирела Къркеланова