Конференция на тема: „Десет години от приемането на Република България в НАТО”

IMG_0971aНа 05 април 2014 г. катедра „Национална и регионална сигурност” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС организираха Национална научна конференция на тема „10 години от приемането на Република България в НАТО”. Събитието бе проведено в Университета за национално и световно стопанство – гр. София.

IMG_0903Конференцията бе открита от Директора на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС доц. д-р Цветан Цветков, а приветствие към участниците и гостите на проявата поднесе проф. д-р Димитър Димитров, Ръководител катедра „Национална и регионална сигурност”. За разлика от предходните конференции по повод годишнината от присъединяването на Р. България към Северноатлантическият съюз, на събитието бе дадена възможност за проява на младите изследователи в областта на отбраната и сигурността.
В началото бе засегнат проблема с научните изследвания в страната и различните програми и инициативи на НАТО и ЕС за разрешаването му. Получавайки трибуна младите учени представиха различни подходи и методи за научни изследвания, широкообхватен анализ на чуждия опит, както и използването и създаването на софтуерни продукти в областта на сигурността и отбраната.
В програматIMG_0927а бяха включени доклади представящи изследванията на младите учени за разработване на техните дисертации. Обмяната на опит както между докторантите, така и между техните научни ръководители, изясняването на проблемните области и възможностите за приложение на нови научни методи предостави възможност за взаимно обогатяване и постигане на яснота относно достигнатото ниво на обучение в катедрата.
След ден на интензивна и ползотворна работа бяха направени важни изводи за настоящото състояние на научните изследвания, тяхната актуалност и насока за развитие.