„Управление на свързани със сигурността научни изследвания в подкрепа на промяната в отбранителната промишленост“

На 29 и 30 март УНСС бе домакин на първата среща на съ–директорите по проект от програмата на НАТО „Наука за мир и сигурност” на тема „Управление на свързани със сигурността научни изследвания в подкрепа на промяната в отбранителната промишленост”.

[:]

06.gif

Партньори на катедрата са Институтът за интелигентни информационни системи на Университета Бундесвера в Мюнхен, Институтът за паралелна обработка на информацията към Българската академия на науките, Националната военна академия на Румъния в Букурещ, Факултетът за социални науки към Европейския университет в Скопие.

05.gif
Виолета Богданова – старши изследовател в Институтът за паралелна обработка на информацията в БАН, Кирил Стойчев от Електронпрогрес, Боян Медникаров-делегиран представител от ВА „Н.Вапцаров” и проф. Хаджитодоров- научен секретар в БАН, студенти и участници в проекта.

Целта на тригодишния проект е да бъде изучен добрият опит и да бъдат дадени практически препоръки за подобряване на управлението на научните изследвания и развойната дейност /НИРД/ за целите на трансформацията на отбранителната индустрия. Конкретните задачи включват разработване на нова концепция и Модел за управление на НИРД, подготовка на обща политическа рамка за НИРД в отбранително индустриалния сектор, създаване на изследователска мрежа и база от данни, организиране на Център за съвършенство.

04.gif

Доц. Цв. Цветков, проф. Пламен Мишев – зам. ректор на УНСС и проф. Т. Иванов, ръководител на проекта

Проф. Пламен Мишев поздрави участниците в срещата от името на Академичното рководство като отново подчерта важността на науката за развитието на отбранителната индустрия и ролята на сътрудничеството между страните в тази насока.

Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-ректора на УНСС проф. Пламен Мишев. На нея бяхя представени текущите резултати по Цел 1 „Разработване на модел за управление на НИРД” и Цел 3 „Съдаване на изследователска мрежа и база данни”на проекта и дискутиран първия шест месечен доклад за НАТО. Наред с това бяха дискутирани идеи свързани с разработването на Цел 2 „Политика за научни изследвания в отбраната” и Цел 4 „Създаване на Център за съвършенство”.

03.gif

Доц. Цв. Цветков презентира постигнатите резултати по Цел 1 –„ Разработване на модел за управление на НИРД”.
Доц. Д. Димитров очерта методологията на Цел 2 „Политика за научни изследвания в отбраната”, която стартира в средата на април.

Освен съ-директорите и изследователите – ръководители на цели, докторанти и студенти бяха поканени и представители на крайните потребители – Министерство на отбраната, предприятия от отбранителната индустрия, търговски дружества.
Участниците в срещата се съгласиха че на 28 и 29 юни в София ще се състои международна конференция в рамките на проекта на тема “Политика и модели за управление на научните изследвания в подкрепа на трансформацията на отбранителната индустрия”.
Паралелно с първата среща на съ-директорите съгласно графика на проекта се проведе тренировъчната сесия на съ-директорите в Институтът за паралелна обработка на информацията към БАН, където системата VRVS беше презентирана и обсъдена. На следващият ден участниците от България и Румъния презентираха техните задачи и текущите постижения. Участниците бяха поздравени от зам. ректора на УНСС – проф. Пламен Мишев. Бяха представени някои от големите фирми от отбранителната промишленост като: „Електронпрогрес” – АД, „Кинтекс” – АД, представяне на БАН и Асоциацията на българската отбранителна индустрия.

02.gif
Проф. Стефан Хаджитодоров – научен секретар на БАН

На международната среща, която ще се проведе на 28 и 29 юни, съгласно плана на проекта, ще бъдат представени резултатите от първата година на изследователската работа.

012.gif

Проф Чернат, Министерство на отбраната, Румъния
Елена Лакатуш, Политехнически университет, Букурещ, Румъния