ДВЕ ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ ОТ СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

На 3 май 2011 г. в Голямата и Малката конферентни зали на УНСС се проведе Втората студентска научна конференция „Инфраструктурата: бизнес и комуникации”. Проявата бе организирана от факултет „Икономика на инфраструктурата” на УНСС и в нея взеха участие близо 100 студенти от специалностите „Икономика на отбраната и сигурността”, „Стопанска логистика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма”, „Икономика на транспорта” и „Медии и журналистика”.

Голямата колективната награда на декана получиха студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”. Една от шестте индивидуални награди бе присъдена на нашия колега Данаил Найденов от четвърти курс, специалност „Икономика на отбраната и сигурността”.

При откриването на конференцията приветствия към участниците и гостите отправиха проф. д.ик.н. Пламен Мишев – зам.-ректор по НИД и МП и проф. д.ик.н. Христо Първанов – декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”.

В изказването си деканът очерта основните цели на научния форум, а именно: постигане на ефективност на обучението в УНСС благодарение на обратната връзка от бизнес средите към университета; създаването на възможности за стажове и кариерно развитие както в български, така и европейски фирми; представяне на новата магистърска програма – „Икономика на енергетиката”, обучението по която ще трае една година.  Към целите на конференцията проф. д.ик.н. Пламен Мишев добави и „една обичайна“, свързана с успеха на участниците на предстоящата изпитна сесия.

Сред гостите на конференцията бях г-жа Калина Трифонова, член на УС на EVN България, доц. д-р Димитър П. Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност”, проф. д-р Йорданка Владимирова, ръководител на катедра „Икономика на търговията”, проф. д-р Димитър Тадаръков, ръководител на катедра „Икономика на туризма”, проф. д-р Стефан Христов, директор на Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността към УНСС и др.

Работната част започна в 10 ч. Съгласно програмата на конференцията, изготвена и стриктно съблюдавана от Организационния комитет с председател доц. д-р Таня Парушева – зам.-декан по научноизследователската работа, студентите от шестте специалности на факултета бяха разделени на две секции. Студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” представиха своите доклади в секция с колегите си от „Стопанска логистика” и „Икономика на транспорта”.

За цялостната атмосфера на академичен дух допринесоха и водещите на отделните подсекции – доц. д-р Цветан Цветков, зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата”, доц. д-р Светла Цветкова, гл.ас. д-р Мирослава Раковска и студентите Радостина Ситова, Мариана Рашева, Георги Крумов.

Студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” се представиха отлично при изнасянето на подготвените 9 доклада, посветени на актуални проблеми на политиката за национална сигурност, в т.ч. членството на Р България в различни международни структури за сигурност и сътрудничество и произтичащите от това коалиционни ангажименти, модернизацията на Българската армия, изграждането и поддържането на критична инфраструктура, енергийната сигурност и иновационната политика в отбраната и сигурността.

Пленарният ден приключи в 16 ч. с награждаване на участниците. Деканът на факултета връчи 6 индивидуални парични награди и една групова, осигурена от Института по енергиен мениджмънт. Сред отличените бе Данаил Петков Найденов от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, който   представи доклад на тема  „Ползи и предимства за инфраструктурата и комуникациите с изграждането на автомагистрала „Хемус””.

По единодушно решение на Организационния комитет Колективната награда на декана на факултета бе връчена на студентите от специалност „Икономика на отбраната” –  от тях петима четвъртокурсници – Ивелина Тошева, Мария Каръмчева, Камелия Илиева, Лило Лилов, Данаил Найденов,  Цветомир Мартишкин и тринадесет третокурсници – Вероника Василева, Цветелина Попова, Борислава Арсова, Илиана Шаркова, Петя Еремиева, Магдалена Чолева, Мария Атанасова, Васил Насков, Полина Тютюнджиева, Емилия Грънчарова, Надежда Даменлиева, Христо Даков и Илия Нанчев.

Всички участници получиха почетни грамоти и USB, осигурени от ръководството на факултет „Икономика на инфраструктурата”.

Текст: Борислава Арсова, спец. „ИОС“, ІІІ курс

Снимки: доц. д-р Цветан Цветков