Публична лекция на Министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов

На 05.04. 2011 г. публична лекция на тема „Отбранителната политика на Република България в съвременния външнополитически контекст” изнесе министърът на отбраната на Р България г-н Аню Ангелов. Събитието бе организирано от Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), катедра „Международни отношения”, катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС и със съдействието на д-р Светослав Спасов – съветник на министър-председателя по въпросите на отбранителната политика.

„Министър Ангелов е един от водещите експерти по въпросите на отбраната и сигурността в страната. Заемал е различни командни длъжности във въоръжените сили на Р България. През 1994 г. му е присвоено званието генерал-лейтенант и е назначен за зам.-началник на ГЩ на Българската армия. В периода 1997 г. – 200о г. е аташе по отбраната в Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Г-н Ангелов има и богат преподавателски опит, в т.ч. и в УНСС, където преди няколко години изнася лекции пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността““, заяви при представянето на госта ръководителят на катедра „Национална и регионална сигурност“ доц. д-р Димитър П. Димитров.

В лекцията си министър Ангелов направи цялостен анализ на състоянието на средата за сигурност, като акцентира върху приетата тази година от Народното събрание – Стратегия за национална сигурност на Р България. Той очерта основните насоки на предприетите реформи в сектора за отбрана, както и на участието на страната в операции и мисии под егидата на ООН, НАТО и ЕС. Засегнат бе и изключително актуалния въпрос за обстановката в Северна Африка и позицията на България по него.

„Министерството на отбраната има нужда от добре подготвени, знаещи и можещи млади хора като вас. Ние ви очакваме.”, завърши лекцията си пред студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността” и специалност „Международни отношения” министър Ангелов.

Той отговори на въпроси на студентите, свързани с обстановката в Либия, участието на България в Афганистан, реформите в сферата на отбраната, политиката по антикорупция, институционалната координация в процеса на вземане на решения и други.

Мнистър Аню Ангелов получи и плакет за приноса си към развитието на катедра „Национална и регионална сигурност“ и специалност „Икономика на отбраната и сигурността“, които през 2010 г. отбелязаха двадесет години от своето създаване. Плакетът бе връчен от ръководителя на катедрата доц. д-р Димитър П. Димитров.

Снимки: Ивайло Пеев