Проф. Димитров взе участие в конференция на тема „Организираната престъпност в България: Новите предизвикателства пред специализираните юрисдикции“

На 13 ноември 2018 г. проф. Димитър Димитров взе участие в конференцията „Организираната престъпност в България: новите предизвикателства пред специализираните юрисдикции“. Събитието бе организирано от Фондацията за развитие на правосъдието. Темите, които бяха представени по време на конференцията се отнасяха до видовете криминални формации и тяхното разпознаване и разграничаване в съдебната практика, съдебния отговор на явленията на организираната престъпност, които не са отразени в закона, както и правните противоречия и пропуски, криминално лидерство, криминални структури , съдебни експертизи, практики на разследване и наказателно преследване и особености на съдебните производства, актуални тенденции в организираната престъпност, в т.ч. трафика на хора и незаконните пазари на тютюневи изделия. В събитието взеха участие  представители на юридически професии, неправителствени организации, академични среди, Народно събрание, Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, Висшия съдебен съвет, Националната комисия за борба с трафика на хора.

Проф. Димитров представи темата „Тенденции в организирания трафик на незаконни цигари“, в която представи на аудиторията проекта „Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)”
Конференцията беше много интересна и ползотворна и определено добра възможност за бъдещо сътрудничество с институции, неправителствени организации и експерти по отношение на  развитието на изследователските дейности в рамките на проекта.