СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „ИКОНОМИКА НА ОТБРАНАТА И СИГУРНОСТТА” ПОСЕТИХА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

„Поздравления за специалността, която сте избрали! Сигурността е наука, която намира реализация и приложение във всяка сфера.” С тези думи президентът Румен Радев приветства третокурсниците от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, водена от катедра „Национална и регионална сигурност” на УНСС. Държавният глава отдели време от натоварената си програма, за да разговаря с тях. Студентите споделиха приоритетите си и целите за бъдещи работни места, а г-н Радев отвърна, че всички са добре дошли на работа в Президентството.

Посещението в Президентската институция, което се състоя на 17 май, бе организирано със съдействие на ръководителя на катедрата „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултет „Икономика на инфраструктурата”, УНСС – проф. д-р Димитър Димитров. То бе част от обучението на студентите от специалност „Икономика на отбраната и сигурността”, III курс, по дисциплината “Мениджмънт на отбраната и сигурността“.

Визитата започна с разглеждане на откритата в началото на 2017 г. от тогавашния държавен глава г-н Росен Плевнелиев Президентска библиотека. В нея е представена двадесет и осем годишната историята на президентската институция в Р България. Богатият снимков материал, речите, посланията, ордените, наградите, получени през годините от държавните глави и други интересни артефакти, подредени в хронологичен ред, бяха презентирани от г-жа Димитрова от Дирекция “Протокол”, също възпитаник на УНСС. Тя придружаваше групата и през останалата част от времето.

След Президентската библиотеката студентите се отправиха към Гербовата зала – емблематично място за българската държавност. Там бяха посрещнати от г-н Илия Милушев – съветник по сигурността и отбраната на Президента на Република България. Тук се състоя и срещата им с Държавния глава.

Посещението приключи с лекция на г-н Илия Милушев. Презентацията, на която присъстваха доц. д-р Константин Пудин и експерти от президентската администрация, започна с кратка информация относно историята на Президентската институция. С нея беше допълнено видяното в библиотеката. Позовавайки се на Конституцията, стратегическите и доктринални документи, а също и основните закони, свързани с националната сигурност, лекторът много детайлно и задълбочено представи функциите и ролята на държавния глава при формиране на политиката за сигурност. С лекцията студентите обогатиха познанията си в областта на мениджмънта на сигурността, което беше основна цел на посещението.

Текст: Васил Павлов, Специалност „Икономика на отбраната и сигурността“, ІІІ курс

Снимки: г-жа Диляна Димитров, Дирекция „Протокол“